Melikan Kucam gaat in beroep tegen aanhouding in onderzoek rond betalingen voor humanitaire visa

Melikan Kucam gaat in beroep tegen aanhouding in onderzoek rond betalingen voor humanitaire visa

Melikan Kucam Foto: pvw

Mechelen -

Melikan Kucam (44) gaat in beroep tegen de bevestiging van zijn aanhouding door de raadkamer in Antwerpen. Dat zegt zijn advocaat Frank Coel. Hij zal nu binnen de vijftien dagen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Het Mechels N-VA-gemeenteraadslid werd vorige week aangehouden voor feiten van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou zich via tussenpersonen fors laten betalen hebben om mensen via humanitaire visa naar ons land te brengen. Kucam ontkent dat echter met klem.

Zijn advocaat had de raadkamer dinsdag om zijn vrijlating gevraagd, maar die oordeelde dat zijn verdere aanhouding noodzakelijk is voor het onderzoek. Dat werd in november 2018 opgestart na geruchten over onregelmatigheden bij het toekenen van humanitaire visa.

Melikan Kucam zou 2.000 tot 10.000 euro ontvangen hebben om mensen uit conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. “Mijn cliënt heeft nooit geld gevraagd, gekregen of afgeperst om namen op een lijst te zetten voor de aanvraag van humanitaire visa. Er zit momenteel ook geen enkel bewijs van betaling in het strafdossier”, zegt advocaat Frank Coel.

Na overleg met zijn cliënt besliste Coel om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Dat betekent dat het dossier nu naar de kamer van inbeschuldigingstelling verhuist, die binnen de vijftien dagen moet oordelen of zijn aanhouding nog noodzakelijk is of niet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees