Engelsman David Gilbert maakt historische maximumbreak in het snooker… met dank aan Luca Brecel

Engelsman David Gilbert maakt historische maximumbreak in het snooker… met dank aan Luca Brecel

Foto: Dick Demey

Het is gebeurd. Tijdens de vijfde groepsfase in de Championship League snooker in het Engelse Coventry heeft David Gilbert de 147ste break van 147 gemaakt. Het maximum dat je kan scoren in één snookerframe. En dat heeft hij mede te danken aan… Luca Brecel.

Onze landgenoot gaf namelijk forfait wegens ziekte. De 23-jarige Limburger, die vorige week nipt naast de halve finales greep op de Masters, was al door de eerste drie poules geraakt waarbij hij in groep 2 de finale speelde. In groep 5 moest Brecel (WS 14) het normaal gezien opnemen tegen Mark Selby (WS 1), Barry Hawkins (WS 7), Stephen Maguire (WS 15), Allister Carter (WS 17), Joe Perry (WS 18) en Anthony McGill (WS 20).

Maar Brecel moest vervangen worden… door David Gilbert (WS 19). In zijn eerste frame tegen Maguire pakte de Engelsman meteen uit met een break van formaat: de 147ste 147 ooit. Gilbert verloor daarna wel de partij met 3-1.

De eerste 147 werd geregistreerd door Steve Davis in 1982. Ronnie O’Sullivan heeft de meeste officiële op zijn naam staan (15), inclusief de snelste in 5 minuten en 20 seconden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.