Extreemrechtse partij verlaat parlement tijdens herdenking voor slachtoffers van de nazi's: “Respectloos”

De extreemrechtse parlementsleden stapten op toen ze werden bekritiseerd in de speech

De extreemrechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) zorgde woensdag voor ophef door het Beierse parlement te verlaten tijdens een herdenking voor de slachtoffers van de nazi’s. De partij werd bekritiseerd door Charlotte Knobloch, politica en voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, waardoor 18 van de 22 AfD-parlementsleden opstapten.

“Vandaag is er hier een partij aanwezig die de misdaden van het nationaalsocialistische regime bagatelliseert”, zei Knobloch tijdens de speech. De extreemrechtse parlementsleden keerden terug nadat de vrouw een daverend applaus had gekregen van de andere aanwezigen.

Het incident wordt fel bekritiseerd door Duitse politici. De minister-president van Beieren, een Duitse deelstaat, noemde het gedrag van de AfD’ers “respectloos” en ook de voorzitter van het Beierse parlement Ilse Aigne zei dat “iedereen die deze herdenking besmeurt, blind is voor het verleden en de toekomst”.

Op Twitter regende het verbolgen reacties van gewone burgers, die hopen dat het AfD het parlement “hopelijk voorgoed” had verlaten. Sommigen willen zelfs niet spreken over een “schandaal, maar een succes voor de democratie”.

Play

bekijk ook

Beelden opgedoken van aanval op extreemrechtse politicus (AfD), politie looft beloning uit

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees