Olympisch kampioene Victoria Pendleton getuigt over depressie: “Ik had anderhalve keer de fatale dosis voor me staan”

Olympisch kampioene Victoria Pendleton getuigt over depressie: “Ik had anderhalve keer de fatale dosis voor me staan”

Victoria Pendleton Foto: AFP

Victoria Pendleton (38) was op de Spelen van Londen 2012 de ster van het Britse baanwielrennen: ze won goud in het Keirin en zilver in de sprint, een discipline waarin ze ook zes keer wereldkampioene werd. Ze was een icoon van de Britse sport – Queen Victoria – maar vertelt nu in een openhartig interview met the Telegraph dat ze afgelopen zomer dicht bij zelfmoord stond na een breuk met haar vriend: “Ik zat zo diep, voelde me zo hulpeloos. Ik dacht: morgen wil ik niet meer wakker worden. Voor me had ik anderhalve keer de dosis medicatie staan die nodig was om uit het leven te stappen.”

Pendleton vertelt dat een telefoongesprek met Team Sky psycholoog Steve Peters op dat moment haar leven redde: “In het hele proces was dat telefoontje mijn enige heldere moment. Gelukkig nam hij op. Anders was ik er nu niet meer geweest.”

Ondertussen zit Pendleton wel opnieuw goed in haar vel. Ze startte ‘The Wave Project’ op, een organisatie die surfen als therapie gebruikt bij jonge mensen met mentale problemen. Zelf ervaarde ze de kracht van surfen tijdens een vakantie in Costa Rica. “Voor was dat veel heilzamer dan eender welke drug die me werd voorgeschreven.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.