Hoe Pelosi en Trump als kleine kinderen ruziën over State of The Union

“Meneer Trump, u mag uw speech niet geven. Of toch wel. Ah neen, het mag toch weer niet”

“Meneer Trump, u mag uw speech niet geven. Of toch wel. Ah neen, het mag toch weer niet”

Een beetje zoals een moeder die zegt tegen haar kind: okay, je mag een snoepje nemen en als het kind zijn hand uitsteekt, roept de moeder: toch niet. Zo behandelt Nancy Pelosi momenteel Donald Trump. Je mag je State of The Union-speech geven. Of nee, toch niet. Trump bijt terug: “Ik ga het toch doen maar zeg nog niet waar.”

Eens kijken. Donald Trump is 72 jaar oud. Nancy Pelosi is 78 jaar oud. Twee heel volwassen mensen. Toch? Hij republikein en president van de VS. Zij democraat en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Sinds begin dit jaar zwaait zij daar de plak. Wat zij zegt, gebeurt.

“Meneer Trump, u mag uw speech niet geven. Of toch wel. Ah neen, het mag toch weer niet”
De brief van Pelosi en de repliek van Trump. Foto: AFP

Nu, elk jaar moet de president in dat Huis van Afgevaardigden zij State of the Union komen geven. Een beetje zoals uw grote baas op de nieuwjaarsreceptie de plannen voor het komende jaar komt toelichten.

Uw bedrijf draait volop. Maar dat kan gezegd worden van het Amerikaanse politieke bedrijf. Dat ligt eigenlijk stil. Er is een shutdown. De boel is dicht. Trump besliste dat zo. Omdat hij geen geld krijgt voor zijn fameuze muur op de grens met Mexico. 800.000 federale ambtenaren zitten werkloos en vooral onbetaald thuis.

Te weinig politie. Speech en reis gaan niet door

“Maar ik ga toch mijn State of The Union-speech geven” toeterde Trump vorige week. Nancy Pelosi was er meteen met haar antwoord: “Dat zal niet gaan, meneer de president want door uw shutdown zijn er te weinig politiemensen aan het werk en kan ik uw veiligheid niet garanderen.” En toen stapte ze op het vliegtuig richting Brussel en Afghanistan.

Trump was kwaad en pakte Nancy meteen terug: “U kan niet opstijgen. Ik kan als president uw buitenlandse veiligheid niet garanderen”, schreef Trump in een brief die Pelosi kreeg op weg naar de luchthaven. Ze moest terugkeren. Nog een keer: dit gaat over een meneer van 72 en een mevrouw van 78.

De mevrouw broedde op revanche en nam die deze week. Ze liet de president weten: “Meneer, u zal toch uw State of the Union moeten houden, dat is uw politieke plicht”. Trump lachte in zijn vuistje: zie je wel dat ze plooit. Dus liet hij via twitter weten: “Ik houd mijn toespraak.”

U mag toch, of neen toch niet

De tweet was nog niet bij alle volgers geraakt of Pelosi stuurde de president een correctie: “Meneer, u kan uw State of The Union houden maar alleen wanneer u de shutdown opheft. Dus wanneer u ons voorstel over de grens met Mexico aanvaardt:u krijgt de gevraagde 5 miljard - zelfs een beetje meer - maar alleen voor verstrengde grenscontroles. Niet voor een muur.”

Die muur, die is heilig voor Trump. Het was het kroonstuk van zijn verkiezingsbeloftes. Weinig waarschijnlijk dat hij het Democratisch voorstel aanvaardt.

Ik doe het toch maar zeg niet waar

Trump had zijn antwoord klaar en gaf dat in een korte televisietoespraak: “Nancy Pelosi heeft de State of The Union weer gecanceld. Ze wil de waarheid niet horen. Ze wil niet dat het Amerikaanse publiek hoort wat er allemaal aan de hand is. De superlinkse democraten, de radicale democraten… het is choquerend wat er in die partij aan de hand is. Dit is een jammerlijke dag voor ons land. Maar ik ga hier iets aan doen. Jullie horen het gauw wel.” Waarmee Trump suggereert dat hij op een andere plek dan in het Huis van Afgevaardigden zijn speech zal geven.

De bal ligt weer in het kamp van Pelosi. Benieuwd wat ze ermee doet: terugsjotten of gewoon in de kast stoppen?

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees