Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Nancy Demeester en Joeri Devolder staan ondertussen al vier jaar aan de tapkraan in Kaffee Bazaar.Foto’s PTB

Drie plaatsen in de Westhoek behoren tot beste bierbestemmingen van het land

“Ondanks jaren achterstand door de oorlog staan we op de wereldkaart”

Oostvleteren/Ieper

-

De gerenommeerde bierwebsite RateBeer maakte voor 2018 de beste Belgische plaatsen bekend om een biertje te drinken. De Westhoek is sterk vertegenwoordigd met drie plaatsen, die voor het eerst vermeld worden in drie categorieën.

't Molenhof en Het Oude Schooltje van de Struise Brouwers uit Oostvleteren behoren bij de beste van het land in de respectieve categorieën ‘restaurant’ en ‘brewer tap room’. Kaffee Bazaar uit Ieper hoort bij de beste biercafés van België.

Allemaal werkten ze ook mee aan twee nieuwe bierfestivals in de streek: 't Molenhof en de Struise Brouwers voor het Vleteren Craft Beer Festival twee jaar geleden en dit jaar, en Kaffee Bazaar voor het Ieperse Black Beer Fest eind vorig jaar.

“We zijn trots op onze Westhoek. Ondanks de oorlogsvernietiging en een achterstand van tientallen jaren staan we op de wereldkaart”, vertelt Urbain Coutteau van de Struise Brouwers. “Het toerisme steeg de laatste tien jaar enorm. De mensen komen niet alleen voor de oorlog, maar vooral ook voor ons bier, gastronomie en mooie fiets- en wandelstreek.”

Kleppers tot 17%

Urbain Coutteau Struise Brouwer “We zijn trots op onze Westhoek. De mensen komen niet alleen voor de oorlog, maar ook voor ons bier en gastronomie”

Iedereen kan al sinds 2008 in het Oude Schooltje in Oostvleteren komen proeven van de Struise bieren. “We zijn elke zaterdag open van 14 uur tot 18 uur, omdat we tijdens de week volop moeten brouwen”, legt Coutteau uit. “De proevers komen van over heel de wereld. We beschikken over dertig taps om ons bier aan te bieden in glaasjes van vijftien centiliter voor bieren met een laag alcoholpercentage en vier centiliter voor de kleppers tot zeventien procent.”

“Het is een gezellig samenzijn tussen brouwers en fans op ons koertje, in het klaslokaal of in de brouwerij. Alle mensen gaan zaterdagavond nog recht naar buiten. We zijn dankbaar voor onze vermelding op RateBeer, want die is gebaseerd op reviews van mensen die we ontvangen en bedienen.”

In de internationale ranking met alle categorieën samen prijken de Struise Brouwers zelfs op de twaalfde plaats. “Wat ons nog trotser maakt, is dat we de eerste brouwerij zijn in deze lijst, die meer dan 100.000 bierplaatsen telt.”

De Struise Brouwers, met rechts Urbain Coutteau, laten liefhebbers al sinds 2008 elke zaterdag proeven van hun biertjes in het Oude Schooltje.

Bjorn Baron met enkele Vleterse topbieren in ’t Molenhof.