Tosh Van der Sande gaat volledig vrijuit voor afwijkende test: “Maar de imagoschade zal nog tijdje blijven plakken”

© NDM

Tosh Van der Sande (28) heeft het best mogelijke nieuws gekregen: de UCI beschouwt zijn ‘afwijkende test’ op prednis­lone niet als een dopingovertreding en spant geen zaak aan tegen de renner. Als de UCI dat vandaag ook officieel communiceert aan Lotto-Soudal, kan Van der Sande meteen opnieuw koersen in zijn vooraf geplande seizoenbegin in de Ruta del Sol.

Jan-Pieter De Vlieger en Bram Vandecapelle

Het goede nieuws bereikte advocaten Johny Maeschalck en Kristof De Saedeleer gisteren per brief: de ‘Unité Antidopage’ van de UCI liet officieel weten dat het geen zaak zou aanspannen tegen Tosh Van der Sande. Daarmee is de renner helemaal witgewassen. De UCI beschouwt zijn afwijkende testresultaat voor prednisolone tijdens de voorbije Gentse Zesdaagse niet als een dopingovertreding.

Toen Lotto-Soudal het nieuws over het afwijkende testresultaat naar buiten bracht, argumenteerde de renner meteen dat het om “een materiële vergissing” ging. Hij had tijdens de Zesdaagse op het formulier de verkeerde neusspray opgegeven. Van der Sande gebruikte er twee door elkaar – Mometasone en Sofrasolone – maar noemde bij de controle alleen het eerste product. Mometasone bevat geen prednisolone en kan een verhoogde concentratie van die stof dus niet verklaren. Sofrasolone wel. Van der Sande argumenteerde dat hij “in de hectiek van de podiumceremonie” de twee namen door elkaar had gehaald.

De UCI vindt die versie van de feiten geloofwaardig. In het voordeel van de renner zou gepleit hebben dat de gevonden hoeveelheid prednisolone – een corticosteroïde – zeer laag is en daarom conform met een inname via neusspray.

“Ik ben heel blij en opgelucht dat ik niet langer word vervolgd”, reageert Van der Sande. “Ik ben ook altijd in mijn onschuld blijven geloven. Het was ook iets banaals. Oké, ik maakte een fout door de namen van die twee producten te verwarren, maar om mij daarvoor te schorsen? Dat de uitspraak er zo snel kwam, doet vermoeden dat de UCI het ook maar banaal vond.”

Eind goed, al goed voor Van der Sande? Ja, in de zin dat de zaak helemaal van de baan is. Maar de imagoschade is natuurlijk onomkeerbaar. “Het is jammer dat ik mij heb moeten verantwoorden. Ik ben mij bewust van de imagoschade. Die zal nog een tijdje blijven plakken. Stel dat ik in de Ruta del Sol meteen zou winnen, dan zal dat misschien wel reacties opleveren. Toch hoop ik dat dit vroeg of laat wel zal overwaaien.”

Binnens­kamers houden

Voor de goede orde: de renner is officieel niet betrapt op doping, zoals hij nu ook niet is vrijgesproken. De afwijkende test is nooit een officiële zaak geweest. De UCI heeft de feiten gewogen en geoordeeld: geen dopinginbreuk. In feite is het zoals in de zaak-Froome: officieel hadden we niet op de hoogte mogen zijn van de afwijkende test. Waarom we het dan wel weten? Omdat Lotto-Soudal het nieuws zelf naar buiten bracht en de renner meteen op non-actief stelde. Het team verwijst daarvoor naar de regels van de MPCC, de beweging voor het geloofwaardig wielrennen waar het team bij aangesloten is.

Zeker is dat het kamp Van der Sande die démarche van de ploeg niet op prijs heeft gesteld, maar anderzijds zijn er ook geen diepe wonden geslagen. Meer dan waarschijnlijk zal Lotto-Soudal het opgelopen loonverlies compenseren. “De ploeg had dit ook binnenskamers kunnen houden, maar ik neem hen niets kwalijk. In deze tijden moet je met zulke zaken ook gewoon transparant zijn. In hun plaats had ik misschien hetzelfde gedaan”, zegt Van der Sande vanuit Spanje, waar hij de voorbije weken vanuit frustratie als een bezetene heeft getraind. “Ik ben echt nog meer dan de voorbije jaren gemotiveerd om te presteren. Misschien geeft deze opluchting mij wel dat extra procentje dat ik de voorbije jaren nog miste.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Lotto Soudal

Video

Keuze van de redactie