Twee jaar geleden stak een inbreker nog in haar hand en kon ze haar vingers niet bewegen, nu staat Petra Kvitova in de finale van Australian Open: “Daarom heb ik zo hard gewerkt”

Twee jaar geleden stak een inbreker nog in haar hand en kon ze haar vingers niet bewegen, nu staat Petra Kvitova in de finale van Australian Open: “Daarom heb ik zo hard gewerkt”

Foto: rr

De Tsjechische Petra Kvitova staat in de finale van de Australian Open en dat maakte de nodige emoties los. Begrijpelijk, want amper twee jaar geleden bracht een inbreker heel haar tenniscarrière in gevaar.

LEES OOK. Kvitova en Osaka spelen vrouwenfinale op Australian Open met leuk extraatje: wie wordt de nummer 1 van de wereld?

De Tsjechische Petra Kvitova (WTA 6) zette in de halve finale Danielle Collins (WTA 35) opzij met 7-6 (7/2) en 6-0.

“Dit betekent alles voor mij”, reageerde de 28-jarige Kvitova geëmotioneerd na haar overwinning. De Tsjechische werd eind 2016 in haar huis aangevallen door een inbreker, die haar verwondde met een mes. De Tsjechische had een operatie aan de linkerhand nodig en was vijf maanden buiten strijd. “Het mooiste kerstcadeau was dat ik na de operatie de vingers van mijn linkerhand kon bewegen”, klonk het toen. “Wat me is overkomen was bijzonder angstig, maar ik zie mezelf niet als slachtoffer. Ik heb geen medelijden met mezelf. Ik wil vooruitkijken en niet achterom.”

Dat ze zich nu kon plaatsen, maakte uiteraard heel wat emoties los: “Dit is waarom ik zo hard heb gewerkt”, zei ze. “Ik wil in finales van toernooien staan, de finale van een grandslam spelen. Ik ben echt heel gelukkig.”

Kvitova heeft twee grandslams achter haar naam, maar dat was van voor het incident: in 2011 en 2014 won ze Wimbledon.

Nummer 1?

De tegenstander van Kvitova in de finale wordt de Japanse Osaka. De winnares van de US Open in september 2018 klopte in de tweede halve finale de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 8) met 6-2, 4-6 en 6-4 na 1 uur en 53 minuten.

De finale wordt het eerste onderlinge duel tussen de 21-jarige Osaka en de 28-jarige Kvitova. De winnares volgt op de erelijst de Deense Caroline Wozniacki op. Die sneuvelde dit jaar in de derde ronde tegen Maria Sharapova.

De laureate mag zich vanaf maandag ook de nieuwe nummer 1 van de wereld noemen in opvolging van Simona Halep. De Roemeense was vorig jaar finaliste in Melbourne maar ging er dit keer in de achtste finales uit tegen Serena Williams. Die verloor op haar beurt in de kwartfinale van Pliskova en greep zo naast een 24e (record)grandslam.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.