Tweeduizend kinderen houden eigen klimaatbetoging onder Gentse stadshal: "We protesteren onze stemmen kapot"

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De veelbesproken 'klimaatspijbelaars' uit het middelbaar waren donderdag in Brussel met zo'n 35.000. Maar ook lagereschoolkinderen mengen zich in het debat. De Gentse basisschool De Oogappel organiseerde donderdag een eigen actie voor het klimaat onder de stadshal. Opkomst: meer dan 2.500 kinderen.

Tuly Salumu

"Wij wilen ook een mooi leven voor onze achter-, achter-, achterkleinkinderen." Met die boodschap en gewapend met luidsprekers, spandoeken en mondmaskers kwamen honderden lagereschoolkinderen van zo'n dertig scholen betogen onder de stadshal. De politie sprak over 1.750 aanwezigen, de organisatie over 2.500 kinderen. Hoe dan ook, de opkomst was indrukwekkend.

Het was de klas van Stella Van de Velde (11) uit basisschool De Oogappel die vorige week met het idee op de proppen kwam om een protestmars door Gent te organiseren. Dat mocht niet omwille van veiligheidsoverwegingen, maar een actie onder de stadshal kon wel. Een oproep naar andere scholen kreeg massaal gehoor.

Krachtig sprak de kleine Stella de menigte toe: “Wij zijn hier niet zomaar, we zijn hier voor ons klimaat. Want onze politici hebben neen gezegd om de klimaatafspraken te ondertekenen. Wij vinden dat niet oké twee dagen na de grootste klimaatmars in België. Wij gaan zo hard protesteren tot onze stemmen kapot zijn, voor ons klimaat en voor onze toekomst."

Verontwaardiging

“Dit komt echt uit de kinderen zelf”, zegt leerkracht Lien Rondou, die in de wolken was met de massale opkomst. “Ze zijn verontwaardigd dat België een internationaal klimaatakkoord niet heeft getekend. Eerst waren ze van plan een brief aan de minister te schrijven, maar de klimaatspijbelaars brachten hen op het idee van een eigen manifestatie.”

Ook scholen uit de rand van Gent deden mee zoals de middelbare school Einstein Atheneum uit Evergem. "Natuurlijk liggen wij wakker van het klimaat", zegt Abdoulahi Baepe (14). "Denk maar aan het smelten van de ijskappen en de droogte deze zomer. Er moeten dringend maatregelen komen."

Fier

Het voltallige Gentse stadsbestuur was donderdag aanwezig onder de stadshal. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) sprak de jongeren toe en zei 'ontzettend fier te zijn op hun engagement'. "Laat jullie horen tot in Brussel", aldus de burgemeester.