Rechtbank Mechelen

Twee jaar cel gevorderd tegen voormalig politievakbondvoorzitter Gert Cockx

Twee jaar cel gevorderd tegen voormalig politievakbondvoorzitter Gert Cockx

Foto: BELGA

Mechelen -

Het openbaar ministerie in Mechelen heeft twee jaar cel gevorderd tegen voormalig NSPV-voorzitter Gert Cockx. Hij zou zich verrijkt hebben op kap van de politievakbond en wordt beschuldigd van onder meer verduistering door een openbaar ambtenaar, belangenvermenging, en passieve publieke omkoping. Ook zijn echtgenote Nancy P. zou onterecht gelden van het NSPV hebben ontvangen door diensten te factureren die ze niet leverde. Voor haar vroeg het parket 18 maanden cel.

Cockx was van april 2011 tot midden 2015 voorzitter van het Nationaal Syndicaat voor Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) en daardoor lid van de raad van bestuur. In die periode zou hij zichzelf verrijkt hebben met gelden van de vakbond door een facturenstroom op te zetten tussen verschillende NV’s die verbonden waren aan het NSPV. Hij liet het bedrijf van zijn echtgenote aanstellen voor de organisatie van meetings, een nieuwjaarsreceptie en de bestelling van gadgets met het nieuwe logo van het NSPV. Zij verdiende telkens 10 procent commissie op de factuurprijs.

Buurvrouw

“Op die manier kon het koppel zich 27.000 euro van het NSPV toeëigenen zonder dat andere bedrijven geraadpleegd werden of de kans kregen om mee te dingen naar de opdracht”, zegt openbaar aanklager Steven De Winter. “Opvallend was ook dat de maatschappelijke zetel van het bedrijf van de echtgenote gevestigd was in het huis van de buurvrouw. Dat gebeurde volgens ons om elke link naar Gert Cockx te maskeren. De rol van P. was zeer summier, het was duidelijk dat Cockx de touwtjes in handen had, waardoor hij zich schuldig maakt aan corruptie.”

Volgens het parket was de raad van bestuur van het NSPV niet op de hoogte dat Cockx’ echtgenote achter de facturen zat. Bovendien werd ook Cockx’ broer ingeschakeld: hij overtuigde Cockx om de gelden van het NSPV te beleggen in een investeringsfonds van zijn bedrijf.

Het parket vroeg 2 jaar voor Cockx en 18 maanden voor echtgenote Nancy. Of die effectief zijn of met gedeeltelijk uitstel, laat het parket aan de rechters over.

Vakbond wil geld terug

Het NSPV stelt zich burgerlijke partij, net als Philip Van Hamme, de voorganger van Cockx die aan de basis van de klacht tegen Cockx ligt. Ook de NV Formatio, die volledig eigendom was van het NSPV, stelt zich burgerlijke partij. Volgens het bedrijf factureerde Nancy P. steeds 10 procent commissie voor het organiseren van meetings, een nieuwjaarsreceptie en een bestelling van gadgets met het nieuwe NSPV-logo erop. “Dat waren ongevraagde, ongewenste diensten waarvoor Formatio niets extra kreeg, het kostte het bedrijf enkel geld. Mijn cliënt vraagt een schadevergoeding van 2.866 euro aan mijnheer Cockx en 44.622 euro aan het koppel.”

Ook het NSPV wil dat de gelden die aan Nancy P. zijn uitbetaald teruggevorderd worden. “Er was voor de raad van bestuur geen controle mogelijk op de ingaande en uitgaande facturen want mijnheer Cockx zat volledig alleen aan de knoppen”, klinkt het daar. “Hij zei tijdens de vergaderingen enkel wat volgens hem ‘nodig en relevant’ is. Openlijk had hij nooit kunnen realiseren wat hij verdoken wel kon en hij heeft die verduistering steeds proberen te verhullen.” NSPV eist 27.000 euro terug van Cockx.

Voorganger

Een derde burgerlijke partij tegen Cockx en zijn echtgenote is Philip Van Hamme, de voorganger van Cockx als voorzitter van het NSPV. De twee leven in onmin, en het was Van Hamme die in februari 2015 klacht met burgerlijke partijstelling indiende bij het gerecht om de wantoestanden aan te kaarten. “Ik heb hier veel schade door ondervonden, hij wilde mij weg uit het NSPV”, zegt Van Hamme, die na zijn voorzitterschap directeur werd bij Assurnat, de organisatie die de verzekeringen voor de leden afsloot en opvolgde.

”Twee keer per jaar moest Assurnat 75.000 euro aan het NSPV betalen waardoor Assurnat uiteindelijk over de kop ging. Hij heeft heel veel gedaan voor zichzelf en de mensen in zijn omgeving maar niet veel voor een vereniging zoals het NSPV, die volledig uit vrijwilligers bestaat. Die man liegt in al zijn verklaringen, dat is zijn recht, maar ik ben hier om dat te counteren met de waarheid.” Van Hamme vroeg 3.700 euro schadevergoeding voor reputatieschade.

Vrijspraak

De verdediging vraagt resoluut de vrijspraak. “Bij zijn aantreden heeft onze cliënt meteen orde op zaken willen stellen en de verschillende structuren die al bestonden voor zijn aantreden opnieuw ingezet waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren”, zegt meester Eric Pringuet. “Er zijn geen ongevraagde prestaties gemaskeerd en niemand heeft voordelen verworven voor iets dat hij niet gedaan heeft. Een vzw zoals het NSPV mag geen winst maken en daarom waren verschillende venootschappen opgericht die wel bepaalde handelingen konden uitvoeren zoals het verkopen van gadgets en organiseren van meetings.”

“Mijn cliënt had de machtiging van de raad van bestuur om beslissingen te nemen over met wie het NSPV in zee gaat, ook zijn voorgangers spraken daarvoor steevast hun eigen netwerk aan”, vult meester Nathalie Brys aan. “Zijn echtgenote was marketingspecialiste en in zijn ogen de geschikte persoon om de bestelling van jasjes, balpennen, aanstekers en andere gadgets op te volgen. Er is nooit geprobeerd iets te maskeren, de prestaties van mevrouw P. waren niet verboden en zij heeft gewerkt voor haar geld.”

Cockx werkt momenteel op de juridische dienst van de federale politie. Vonnis ten vroegste op 21 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees