Guardia Civil heeft al mini-explosies moeten uitvoeren

Ultieme poging om tot bij kleine Julen (2) te raken gaat moeizaam en duurt al meer dan 30 uur: “Nog 45 centimeter”

De ultieme reddingspoging om de Spaanse peuter Julen (2) uit een diepe schacht in het Spaanse bergdorp Totalán te halen, gaat trager vooruit dan verwacht. Intussen zijn de mijnwerkers heel dichtbij. Amper 45 centimeter gesteente scheidt hen van het jongetje. De Guardia Civil heeft overigens mini-explosies moeten uitvoeren om door het harde gesteente te raken. “We hopen vandaag nog bij hem te geraken”, zegt het hoofd van de lokale brandweer. Intussen lijkt zelfs dat ijdele hoop, al hopen de reddingswerkers de operatie vannacht te kunnen afronden.

Toen papa een vuurtje wilde maken op 13 januari en mama telefoon kreeg, was Julen even uit hun zicht. Hulpverleners twijfelden eerst nog, maar in die tijd zou de peuter in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed zijn gevallen. Die koker was 107 meter diep. Volgens reddingswerkers is de kans groot dat de jongen zich momenteel op 70 à 80 meter diepte bevindt.

De reddingswerken verlopen veel moeizamer dan verwacht: zo veroorzaakte de aanwezigheid van een groot rotsblok onder de grond het voorbije weekend extra vertraging, en bleek dinsdag dat de parallelle verticale schacht te schuin was gegraven, waardoor de buizen die de put tegen instorting moeten beschermen ergens halverwege bleven steken.

Ook het laatste luikje van de reddingsactie, het met de hand uitgraven van een 3,8 meter brede tunnel die tot Julen moet leiden, gaat trager dan verwacht. Eerst werd gezegd dat de actie in totaal 24 uur zou duren, maar na bijna 20 uur graven waren de mijnwerkers amper halfweg. Omdat ze weer op hard gesteente ware, gestoten, heeft de Guardia Civil toen mini-explosies moeten uitvoeren.

Er werd bekeken of er nu door het gesteente een gat geboord kan worden, waar de reddingswerkers een camera kunnen steken om zo voor de eerste keer in twaalf dagen visuele bevestiging te krijgen van Julen. “We gaan centimeter per centimeter vooruit”, zegt Francisco Delgado, hoofd van de lokale brandweer. “We hopen dat we vandaag nog tot bij Julen geraken, maar we kunnen dat niet garanderen door de omstandigheden van het terrein. Wat we moeten doen, is erg ingewikkeld.”

Met behulp van micro-explosies en uiterst precisie boorwerk zijn de reddingswerkers intussen al 3,35 ver geraakt. Dat wil zeggen dat er nog 45 cm aan gesteente tussen hen en Julen zit.

Volgens ‘Diario Sur’, een doorgaans welingelichte krant, heeft de vader van Julen een paniekaanval gekregen. Een ambulance kwam ter plekke, maar een uur later reed deze opnieuw weg. In tussentijd krijgen de ouders van Julen rond de klok psychologische ondersteuning en werken de reddingswerkers onvermoeibaar verder, al meer dan dertig uur aan een stuk.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees