Dierenverzorgers waarschuwen: “Strooizout maakt uw hond ziek”

Dierenverzorgers waarschuwen: “Strooizout maakt uw hond ziek”

Foto: Phil Nijhuis

Dierenartsen en -verzorgers kregen de voorbije dagen opvallend veel oproepen van hondenbaasjes. “Honden hebben plots braakneigingen, diarree en gekloven voetzolen.” De boosdoener? Het strooizout op onze wegen.

“Wij kregen de voorbije dagen zeker twintig telefoons van hondenbaasjes”, zegt Jurgen Naert van Pet Rescue in Nokere. “Allemaal met klachten door het strooizout. De baasjes zijn met hun hond in de sneeuw gaan wandelen en na een paar uur krijgt de hond verschrikkelijk veel pijn onderaan zijn poten. Dat komt door het zout dat in de huid invreet en diepe kloven maakt. Wrijf zelf maar eens met je hand onderaan je wagen nadat je in de sneeuw met strooizout reed. Na een paar uur zullen er ook barstjes in je handen komen.”

LEES OOK: Strooizout is slecht voor je auto, je fiets, je tuin en je schoenen. Dit kan je er aan doen

Om de hond daartegen te beschermen raden dierenverzorgers aan de poten voor een sneeuwwandeling in te smeren met vaseline. Dat legt een beschermende laag, waar het zout niet kan doordringen. Na de wandeling was je de vaseline af met lauw water.

Halve dag niet eten

Maar honden kunnen ook aan de sneeuw likken en zo krijgen ze een dosis zout binnen. Dat maakt de honden ziek. Ze krijgen diarree, beginnen te braken en worden lusteloos. “In dat geval kan je het best de hond een halve dag geen eten geven en goed warm houden”, zegt Jurgen Naert.

Dierenarts Rob Lückerath zegt dat het gevaar van zout niet mag worden onderschat.”Vooral bij kleine hondjes. Zij kunnen sterven door een zoutvergiftiging.”

Corrigeer

NIEUWS