Groen pakt uit met witte konijnen: 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe krijgt plaats op Kamerlijst in Antwerpen

Groen pakt uit met witte konijnen: 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe krijgt plaats op Kamerlijst in Antwerpen

Foto: Katrijn Van Giel

Groen heeft vrijdag drie witte konijnen voorgesteld. De opmerkelijkste naam is Bogdan Vanden Berghe, de directeur van 11.11.11, die een plaats krijgt op de Kamerlijst in Antwerpen. Ook Chris Steenwegen en Jessika Soors komen op voor de partij in mei. Meyrem Almaci zal de Vlaamse lijst trekken en Kristof Calvo de Kamerlijst.

Bogdan Vanden Berghe was bijna veertien jaar lang directeur van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 en stopt daar ook per direct, kondigde hij aan. “Ik ben al lang actief bij allerhande ngo’s, en dat heb ik met hart en ziel gedaan. Maar ik heb heel veel persberichten mee geschreven die eindigen op ‘het is een kwestie van politieke wil’. Na zoveel jaar is het nu aan mij om die politieke wil en moed mee uit te dragen”, zei hij.

Nog witte konijnen

Groen schudde vrijdag nog twee andere ‘witte konijnen’ uit de mouw, allebei voor Vlaams-Brabant. Het gaat om Chris Steenwegen, die zeven jaar lang aan de slag was als algemeen directeur bij Natuurpunt. In oktober werd hij ontslagen. Hij komt op de Vlaamse lijst terecht.

Deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors uit Vilvoorde neemt de Kamer voor haar rekening. Zij zal het in Vlaams-Brabant moeten opnemen tegen onder meer N-VA’er Theo Francken en Dries Van Langenhove van Vlaams Belang. “Mijn expertise zal daarbij van pas komen”, zei ze. Soors blijft nog even aan de slag als deradicaliseringsambtenaar, maar is wel van plan zich volledig op het parlement te storten als ze verkozen wordt.

De leden moeten zaterdag nog het licht officieel op groen zetten. Over de precieze plaats die Vanden Berghe, Soors en Steenwegen krijgen, wil de partij nog niets kwijt.

Almaci Vlaams, Calvo Kamer

De kandidaat-lijsttrekkers in Antwerpen zijn wel al bekend. Groen-voorzitster Meyrem Almaci verhuist van de Kamer naar het Vlaams Parlement, Kristof Calvo trekt de Antwerpse Kamerlijst. De partij heeft volgens Almaci morgen/zaterdag “nog enkele verrassingen” in petto. Het zou naar verluidt onder meer over Staf Pelckmans gaan, directeur van cultuurhuis De Warande in Turnhout.

11.11.11 op zoek naar nieuwe directeur

Dat Bogdan Vanden Berghe overstapt naar de politiek, betekent dat 11.11.11 op zoek moet naar een nieuwe directeur. Een plaats op een politieke lijst is niet verenigbaar met de functie van directeur en woordvoerder van de organisatie, laat 11.11.11 vrijdag weten. “Bogdan Vanden Berghe kiest er dan ook voor de organisatie te verlaten. In samenspraak met de raad van bestuur wordt de komende dagen bekeken hoe de overgangsperiode zal worden ingevuld. Dat zal gebeuren met het oog op een goede overdracht en continuïteit van de organisatie.”

Vanden Berghe kwam in 2002 in dienst bij 11.11.11 als hoofd van de campagnedienst. Daarvoor werkte hij bij uitgeverij Intertext en was hij aan de slag als leerkracht aardrijkskunde en moraal. In 2005 werd hij directeur van de Noord-Zuidbeweging. “Bogdan Vanden Berghe leidde 11.11.11 de afgelopen jaren met veel gedrevenheid en laat een stabiele organisatie achter”, zegt voorzitter Bea Cantillon. “We danken hem voor zijn jarenlange inzet en wensen hem veel succes bij zijn nieuwe uitdaging.”

Corrigeer

MEER NIEUWS