Toon Aerts en Wout van Aert zien Mathieu van der Poel zowaar pijn lijden: “Het WK wordt een spektakel”

Toon Aerts en Wout van Aert zien Mathieu van der Poel zowaar pijn lijden: “Het WK wordt een spektakel”

Foto: BELGA

Ook een week voor het WK was Mathieu van der Poel de beste, maar nooit had hij het dit seizoen zo moeilijk om te winnen. Dat was vooral de verdienste van Toon Aerts, die na zijn Belgische driekleur nu ook de Wereldbeker afsnoepte van Wout van Aert. Een nieuwe tegenslag voor de wereldkampioen, maar die blijft strijdvaardig. “We zaten alle drie dicht bij elkaar: het gaat zondag een spektakel worden.”

Wat een seizoen voor Toon Aerts. Het begon met twee zeges in de Verenigde Staten, daarna won hij de Koppenbergcross en Overijse en na zijn Belgische driekleur in Kruibeke pakte hij gisteren in Hoogerheide de eindzege in de Wereldbeker. Even leek hij zelfs op weg om de ongenaakbare Van der Poel te kloppen. “Ik had plots een gat, maar toen Mathieu er toch weer bij kwam, wist ik het wel”, zegt Aerts. “Al deed hij wel wat raar door nu en dan het tempo te vertragen, maar dat was zijn doel, denk ik. Om er dan met een forse ruk vandoor te gaan. Dat gebeurde en dan was het beste eraf bij mij, ik was echt leeg. Ik ben zelfs dieper moeten gaan dan op het BK.”

Maar Aerts bleef wel Wout van Aert voor en snoepte hem zo alsnog de eindzege van de Wereldbeker af. “Dit betekent heel veel voor mij. Als jong gastje bij de junioren en beloften denk ik dat niemand had durven voorspellen dat ik bij de elite een klassement zou winnen. En nu ben ik Belgisch kampioen en win ik de Wereldbeker. Daar bewijs ik al die mensen het tegendeel mee. Wat een droomseizoen.”

En wie weet komt daar volgende week in Bogense nog een regenboogtrui bij. “Ik trek zonder stress naar ginder. Ik voel nu wel dat het een lang seizoen is. En het was wel moeilijk in te schatten wat het niveau was van Mathieu en Wout vandaag, want die komen terug van stage.”

In Bogense rijdt de 25-jarige renner van Telenet-Fidea in principe wel op zijn nieuwe tricolore fiets, die hij gisteren kreeg van sponsor Trek. Maar in Hoogerheide bleef die tijdens de wedstrijd wel aan de kant. “Stel je voor dat er toch iets scheelt. Ik ben ermee gaan verkennen, maar heb daarna het zekere voor het onzekere gekozen. Ik wil er deze week eerst mee trainen en dan zal ik er in principe op het WK mee aan de start staan.”

Het missen van de Wereldbeker is dit seizoen de zoveelste opdoffer voor Wout van Aert, maar de wereldkampioen was groot in het verlies. “Ik was wel goed, maar moest gewoon mijn meerdere erkennen in die twee”, aldus Van Aert. “Mijn start was minder – net als die van Toon –, maar hij kon beter naar voor schuiven. Ik had een achterstand van een seconde of vijf en ben nooit in beeld geweest om die dicht te rijden. Dat ik terugkwam uit stage is geen excuus. Zaterdag voelde ik mij nog moe, maar nu ging het. Ja, dit is een teleurstelling, maar ik ga deze week goed rusten en we zien wel op het WK. De waardeverhoudingen waren nu wel duidelijk, maar we zitten toch dicht bij elkaar. We mogen zondag spektakel verwachten.”

Want hoopvol voor de Belgen: Mathieu van der Poel pakte dan wel, zijn 26ste zege dit seizoen, hij had het nooit moeilijker dan gisteren in Hoogerheide. “Op de Koppenberg werd ik naar huis gereden na een offday, maar het klopt dat het verschil voor het eerst zo klein was”, zegt de Nederlander. “Ik heb echt tot het einde moeten knokken. Mijn benen waren wel in orde, maar het tempo in het begin lag te hoog. Ik heb het dit seizoen nog niet meegemaakt dat ik zo onder druk werd gezet. Toon deed mij pijn. Maar op een of andere manier ben ik daar blij mee, want dat is een teken dat die stage nog in de benen zat. En toen ik weer mijn tempo vond, ben ik teruggekomen en ook nog kunnen wegrijden. Ik werd steeds beter. Die supercompensatie van die stage moet pas volgende week komen. Daar moet het gebeuren.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.