Elf West-Vlaamse zorginstellingen ondertekenen charter Generatie Rookvrij

Ziekenhuizen willen kinderen vanaf de start leven zonder sigarettenrook garanderen

De West-Vlaamse zorginstellingen willen roken bannen uit het ziekenhuis. Foto: tvw

Tielt / Roeselare / Brugge / Veurne / Izegem / Ieper / Kortrijk / Waregem / Menen / Torhout -

Elf zorginstellingen uit onze provincie hebben gisterenmorgen in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis het charter Generatie Rookvrij ondertekend. Helemaal rookvrij zijn onze zorginstellingen nog niet, maar ze leveren serieuze inspanningen.

Generatie Rookvrij is een overheidscampagne die alle kinderen die vanaf 2019 geboren worden, wil laten opgroeien in een rookvrije omgeving.

Zoiets begint natuurlijk op de kraamafdeling van een ziekenhuis. Daarom ondertekenden vertegenwoordigers van AZ Sint-Lucas (Brugge), AZ West (Veurne), AZ Delta (Roeselare-Menen-Torhout), het Sint-Andriesziekenhuis (Tielt), de Sint-Jozefskliniek (Izegem), het Jan Ypermanziekenhuis (Ieper), AZ Groeninge (Kortrijk) en OLV van Lourdes (Waregem) gisterenmorgen een charter om effectief werk te maken van rookvrije ziekenhuizen. Het Psychiatrisch Centrum in Menen, het psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk en het Koningin Elisabeth Instituut in Oostduinkerke springen mee op de kar.

Patiënten worden de weg gewezen naar de tabacoloog en voor veel van die zorginstellingen is ook het verbod om nog te roken aan de ingang een stap in de goede richting. Maar in AZ Groeninge in Kortrijk bijvoorbeeld gaat men prat op rookvrije campussen en mag roken ook niet meer op de parking. “Hier en daar zijn er nog afzonderlijke rookruimtes die we zo veel mogelijk aan het zicht proberen te onttrekken. In speeltuintjes die wij zullen aanleggen voor kinderen mogen ze nergens met rokende mensen worden geconfronteerd”, zegt directeur patiëntenzorg Petra Archie.

Personeel naar tabacoloog

Op de parking van het Waregemse ziekenhuis werden borden geplaatst met als opschrift ‘Gelieve hier uw sigaret te doven’. “Roken mag enkel nog in de daarvoor ingerichte rookhoekjes”, zegt stafmedewerker communicatie An-Sofie Neirynck. Op het bord staat ook een QR-code. Wie die scant, komt in contact met onze tabacologen.”

De Izegemse Sint-Jozefskliniek stuurt ook personeel naar de tabacoloog. “Het gaat om sessies van een aantal weken waarin de personeelsleden elkaar stimuleren om te stoppen met roken”, zegt communicatiemedewerkster Ann Herman.

In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt bevinden alle rookruimtes, ook die voor het personeel, zich buiten de ziekenhuismuren. “We houden ze bewust heel ongezellig”, zegt verpleegkundig directeur Matthys Samyn.

Veel goede wil

Ambassadeur van Generatie Rookvrij in de ziekenhuizen is Suze, het amper twee weken jonge dochtertje van Tom Vandewiele (39) en Jana Chanterie (35) uit Wingene. “Als leerkracht lichamelijke opvoeding hoor ik kinderen het goede voorbeeld te geven om gezond te leven”, zegt Jana. “Suze zal thuis in een gezonde omgeving opgroeien, want noch wij noch onze ouders roken. Hopelijk blijft ook haar broer van vijftien van de sigaretten af, al weet je nooit wat er gebeurt onder invloed van vrienden.”

De kraamafdeling van het ziekenhuis is volgens Lien Vandenberghe van LOGO Lokaal Gezondheidsoverleg Midden West-Vlaanderen nog maar het begin van het rookvrije traject. “Ook crèches, jeugdbewegingen, pretparken en noem maar op moeten inspanningen leveren om de sigaret te bannen.”

Veel goede wil dus, al beseffen ziekenhuizen dat ze niet iedereen de sigaret kunnen ontzeggen. In het geval van terminaal zieke patiënten ligt dat bijvoorbeeld moeilijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio