EA gaat door de knieën voor Belgische autoriteiten: FIFA-points straks niet meer te koop

“Na verdere gesprekken met de Belgische autoriteiten, hebben we besloten om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België”, aldus Electronic Arts, de ontwikkelaar van de FIFA-games, in een mededeling. Die punten kan je gebruiken om pakketten met spelers te kopen, al weet je niet wat je krijgt. “Dat is gokken”, vindt de Belgische kansspelcommissie. Het Brusselse parket had in september vorig jaar een onderzoek geopend naar inbreuken op de Belgische kansspelwetgeving.

adm

Het Brusselse parket startte het onderzoek op basis van een rapport van de Kansspelcommissie. Die vindt dat de zogenaamde ‘loot boxes’ een vorm van gokken zijn. ‘Loot boxes’ zijn virtuele verrassingspakketten die de spelers met echt geld kunnen aankopen.

Die FIFA-points kan je gebruiken om zogenaamde ‘ultimate team pakketten’ aan te kopen in de game. Dat zijn digitale verrassingspakketten of loot boxes met bekende spelers. Op de site van EA staat zelfs tabellen met de probabiliteit per categorie van speler. Hoe beter de speler, hoe kleiner de kans.

EA noemde het steeds omfloerst ‘een manier van spelen’ of ‘speldynamiek’, maar gezien je die FIFA-points niet enkel kan winnen, maar ook kan kopen met écht geld, is dat onomwonden ‘gokken’, aldus de Belgische kansspelcommissie. EA laat weten “teleurgesteld” te zijn. “Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten en blijven we zoeken naar meer duidelijkheid hierover”, klinkt het nog in een mededeling. “De impact van deze wijziging op FIFA Ultimate Team in België heeft geen wezenlijke impact op onze financiële prestaties.”

De maker van de game alludeert dat de inkomsten uit die verrassingspakketten gering zijn. Uit een kleine rondvraag bij gevorderde spelers blijkt dat ‘gekocht team’ met zulke pakketten al snel 5.000 euro kan kosten.

Uit cijfers blijkt dat EA zo’n 67 procent van alle inkomsten, ongeveer 3 miljard euro, haalt het uit digitale verkoop. Volgens zakenblad Forbes is het aandeel van de ‘verrassingspakketten’ daarin cruciaal.

Wie in het verleden spelers op die manier ‘won’ of ‘kocht’ mag die gewoon houden. “Spelers hebben wel nog steeds toegang tot de Ultimate Team spelmodus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen. Alle inhoud van het spel kan, zoals altijd het geval geweest is, gewonnen worden door het spel te spelen en spelers kunnen blijven gebruikmaken van munten en de transfermarkt.”

Eind augustus stopte spelontwikkelaar Blizzard op vraag van de Commissie in ons land met de verkoop van ‘loot boxes’ in de games Overwatch en Heroes of the Storm en eerder gaven ontwikkelaars Valve en 2K Games al te kennen ‘loot boxes’ niet langer tegen echt geld aan te bieden. Alleen de vierde grote speler, EA, wou niet zwichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Electronic Arts

Video

Keuze van de redactie