Dossier van Mehdi Nemmouche gestolen uit kantoor van advocaat

Dossier van Mehdi Nemmouche gestolen uit kantoor van advocaat
Brussel / Sint-Agatha-Berchem -

Het dossier van Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is gestolen uit het kantoor van advocaat Vincent Lurquin, die een vrouw bijstaat die zich burgerlijke partij heeft gesteld. “Het proces moet sereen doorgaan, anders winnen ze”, reageert de raadsman.

De overval vond dinsdag plaats in het kantoor van de raadsheer in Sint-Agatha-Berchem. Daar werden zijn laptop met een digitale kopie van het dossier van Nemmouche, evenals een tweede dossier ontvreemd. Meester Lurquin ontdekte de diefstal dinsdagavond rond 20.00 uur, toen hij terugkwam van het assisenhof. Dat hof had dinsdagavond tot 19.30 uur gezeteld.

“Bij de diefstal werden een draagbare computer en twee dossiers gestolen”, zegt Brussels parketwoordvoerder Ine Van Wymersch. “Een van de gestolen dossiers betreft de zaak-Nemmouche.”

LEES OOK.Ook autopsieverslagen aanslag op Joods Museum en andere terreurdaden op gestolen harde schijf

Informant

Het zou weliswaar niet gaan om een volledige kopie van het complete dossier, maar om een kopie van een aantal dossierstukken. Sudinfo vernam dat het tweede gestolen dossier ook een terreurdossier is, namelijk dat rond Abdelkader Belliraj, de Belgisch-Marokkaanse informant van de Staatsveiligheid die in Marokko tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor terrorisme. Meester Lurquin treedt in dat dossier op als advocaat van Belliraj.

Een link met het dossier Belliraj wordt niet meteen vermoed, maar volgens het parket zijn er wel redenen om aan te nemen dat er een link is met het dossier Nemmouche. Een verband met de diefstal van de externe harde schijf van een wetsarts, waarop ook stukken uit het dossier over de aanslag op het Joods Museum stonden, zou er dan weer niet zijn. Een spoor naar de daders is er voorlopig nog niet.

Kalasjnikov

De inbrekers lieten een valse kalasjnikov, een automatisch vuurwapen, en een honkbalknuppel achter. Het parket van Brussel is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de inbraak en de bedreigingen aan het adres van Lurquin. Voorlopig is er nog geen spoor van de daders.

“We mogen niet bang zijn”

Meester Lurquin treedt op het assisenproces over de aanslag op als advocaat van Clara Billeke-Villalobos, een artieste die op het moment van de aanslag in het Joods Museum was maar geen rechtstreekse getuige was van de feiten. Zij heeft zich bij het begin van het proces burgerlijke partij gesteld.

Lurquin roept in een eerste reactie, nadat het dossier-Nemmouche uit zijn kantoor gestolen werd, op niet bang te zijn. “Het proces moet sereen doorgaan, anders winnen ze.”

Proces stilgelegd door gekibbel

Het proces heeft woensdagmiddag een tijdlang stilgelegen wegens een juridische onenigheid tussen de voorzitter en de advocaten van medebeschuldigde Nacer Bendrer, die ervan beschuldigd wordt de wapens te hebben geleverd. Het gaat opnieuw over een getuigenis van een speurder die sprak over een rapport dat voor vrijdag niet in het dossier zat. Na minutenlang gekibbel besloten de advocaten om er een incident van te maken. Ze zullen conclusies neerleggen, waarna het hof opnieuw een arrest zal moeten uitspreken. Net zoals vorige week vrijdag dus. Toen bleef het hof bijna drie uur weg.

Het proces begon woensdag ook al een uurtje later dan normaal. Pas om 10.30 uur opende voorzitter Laurence Massart de zitting. Eerst mochten de advocaten van Bendrer nog vragen stellen aan de speurders en de onderzoeksrechters. Dat het proces helemaal niet opschiet, is duidelijk.

Corrigeer

NIEUWS