Zeven weken nadat dronken man ongeval veroorzaakt moet familie afscheid nemen van Viviane Swaenepoel (66)

Zeven weken nadat ze werd aangereden door dronken chauffeur, moet familie toch afscheid nemen van Viviane (66): “Mama zat in de fleur van haar leven”

Zeven weken nadat ze werd aangereden door dronken chauffeur, moet familie toch afscheid nemen van Viviane (66): “Mama zat in de fleur van haar leven”

Foto: credit

Blankenberge -

Na een zwaar ongeval op 14 december moest Viviane Swaenepoel (66) in kritieke toestand afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Een dronken tegenligger was frontaal ingereden op de wagen van Viviane en drie inzittenden. Na zeven weken vechten moest haar familie afgelopen woensdag noodgedwongen afscheid nemen. Hun verdriet is onmetelijk. “Excuses van die man aanvaarden we niet. Hij heeft meerdere levens kapot gemaakt”, zegt haar zoon Kristof Tijssens.

Zeven weken lang leefde de familie van Viviane Swaenepoel (66) tussen hoop en leven. De vrouw werd in kritiek toestand afgevoerd na een zwaar ongeval op 14 december 2018 op de Brugse Steenweg in Blankenberge. Een bestelwagen crashte frontaal op de wagen van Viviane en drie inzittenden. De 28-jarige chauffeur uit Knokke had zwaar gedronken. “Mama had zware interne verwondingen en een nekfractuur. Tijdens de eerste week werd ze meteen vier keer geopereerd”, vertelt haar zoon Kristof Tijssens. “De dokters hadden goede op hoop op herstel, maar de laatste tijd ging het snel bergaf.”

Afgelopen woensdag hebben Kristof en zijn familie in alle rust afscheid moeten nemen. Twee andere inzittenden raakten lichtgewond, een vierde passagier gaat een maandenlange revalidatie tegemoet. Het overlijden van Viviane is een mokerslag voor haar nabestaanden. “Mama zat in de fleur van haar leven en was een actieve duizendpoot. Haar agenda zat dagelijks overvol. Dit is echt veel te vroeg”, zucht Kristof. “Ze ging erg graag op stap en uit eten. Ook ging ze regelmatig spinnen in de fitness. Haar kleinkinderen waren alles voor haar. Of er nu zes of acht kindjes bij haar thuis zaten te ravotten: het maakte haar niet uit. Hoe meer, hoe liever zelfs. Ze stond altijd klaar voor haar familie en vrienden.”

Tijdens haar periode in het ziekenhuis konden Kristof en de familie nog eventjes communiceren met haar. Dat mooi moment is nu een kleine houvast. “Toen ze wakker was, hebben we het één en ander verteld. Ook haar kleinkinderen waren er toen. Ze kon enkel met haar ogen knipperen, maar we hebben haar nog doen glimlachen. Ze wist toen heel goed dat we er allemaal samen waren.”

Excuses van de chauffeur die het ongeval veroorzaakte, wil de familie niet. “Hij heeft meerdere levens kapot gemaakt. Niet alleen dat van mama, maar ook dat van haar kinderen en kleinkinderen. In de rechtbank wil ik hem in de ogen kijken m aar excuses zullen we nooit aanvaarden. Dat gebruikt hij toch enkel om strafvermindering te bekomen.” Ook de strafmaat zal voor de familie van Viviane weinig veranderen. De man is recidivist en heeft al één en ander op de kerfstok. “Hij krijgt waarschijnlijk alweer een boete en rijverbod. En wij een schadevergoeding. Maar dat brengt mama niet terug. Het feit dat hij amper 15 dagen zijn rijbewijs kwijt was en nu gewoon terug rondrijdt, zegt genoeg.”

Zeven weken nadat ze werd aangereden door dronken chauffeur, moet familie toch afscheid nemen van Viviane (66): “Mama zat in de fleur van haar leven”
Foto: credit
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio