Groen en SP.A stellen “gewoon” Schoolpleintje voor

Ophef over naam nieuw woonerf: “Weg met Jongensschoolpleintje. Dat is niet genderneutraal”

Ophef over naam nieuw woonerf: “Weg met Jongensschoolpleintje. Dat is niet genderneutraal”

De oude jongensschool in de Dreef wordt een knap woonerf. Maar over de naam van het centrale plein bestaat discussie. Foto: Dierendonckblancke Architects

Lovendegem -

Met ‘Jongensschoolpleintje’ adviseert de cultuurraad van Zomergem een toepasselijke naam voor het woonerf dat op de site van de oude jongensschool komt. Maar dat zint de lokale afdelingen van Groen en SP.A niet. “Waarom niet gewoon Schoolpleintje? Korter én genderneutraal.”

Op de site van de oude jongensschool, in hartje Zomergem, bouwt Arlo op dit moment dertien woningen rond de vroegere speelkoer: acht nieuwbouwwoningen, twee woningen in de gerenoveerde directeurswoning en nog eens drie appartementen in de gerenoveerde hoogbouw. De oude speelplaats wordt in ere hersteld en moet een bruisend pleintje worden met fietsende kinderen, opblaasbare zwembadjes en vooral veel leven. Als het aan de cultuurraad ligt, krijgt het plein een toepasselijke naam: Jongensschoolpleintje, een verwijzing naar de functie die de site bijna 140 jaar had.

Schoolpleintje

Maar oppositiepartijen Groen en SP.A hebben problemen met die naam, zo bleek op de gemeenteraad. “We vinden het een lange naam. En vooral, de naam is niet genderneutraal”, zegt raadslid Annemie De Bie (Groen), die steun kreeg van Patrick Dossche (SP.A). “Op die jongensschool gingen op het einde ook meisjes naar de les. We zouden er liever Schoolpleintje van maken. Zo geven we een signaal dat we vooruitkijken.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Guy De Neve (Open VLD) benadrukte dat het nog maar om een voorstel gaat dat nog een lange weg af te leggen heeft. “De site staat in de volksmond nu eenmaal bekend als oude jongensschool, daarom stelde de cultuurraad het Jongenschoolpleintje voor en niet het Gemengd Schoolpleintje. Dat zou trouwens niet klinken.”

Zwarte Pieten-discussie

Ook burgemeester Tony Vermeire (CD&V) voelt er niks voor om Jongenschoolpleintje te veranderen of in te korten. “Ik heb moeite met overcorrect zijn. Laat ons niet vervallen in Zwarte Pieten-discussies zoals in Nederland. Ik ben ook voor respect voor gender. Maar voor mij gaat dat om het opkomen voor de rechten van die mensen. Laat ons in dit geval de historische waarde van de naam Jongensschoolpleintje niet vergeten.”

De gemeenteraad keurde het voorlopige voorstel goed.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio