Sanne Cant deelt steekje uit aan Nederlands ‘blok’, maar de Oranje dames zien het helemaal anders

Ze heeft het gedaan! Sanne Cant is voor de derde keer op rij wereldkampioene in het veld. Ondanks het Nederlandse blok, die de plekken twee tot vijf inpakten. Maar op één staat onze Belgische na een fysiek en tactisch perfecte race. “Dit is geweldig!”

ANALYSE WK VELDRIJDEN. Bogense is nu al een triomftocht, voor België maar vooral voor de broers Roodhooft.

Tranen van geluk huilde Sanne Cant na haar hattrick. “Het was een heel snelle race”, vertelde Cant vlak na haar derde wereldtitel. “Er was veel wind waardoor de verschillen niet groot waren. Het was heel tactisch met die vier Nederlanders in mijn wiel. Ik moest slim zijn.”

 

Maar ze ontmantelde het Nederlandse blok op meesterlijke wijze. “Mijn tactisch plan was simpel: niemand mocht wegrijden. En dat lukte goed. Ik heb de hele tijd in tweede positie gereden.”

 

Brand toonde zich de grootste concurrente van onze landgenoten, maar toen favoriete de Nederlandse in de materiaalzone viel, versnelde Cant en legde ze de basis voor haar winnende solo. “Ik hoorde aan het publiek dat ik een kloofje had. Dan moest ik een moeilijke beslissing nemen: doorgaan of inhouden. Christophe (Roodhooft, nvdr.) riep dat ik alles moest geven. Ik zette door en dat was de juiste keuze.”

En dat resulteerde in een drie op drie voor Sanne Cant. Na Bieles en Valkenburg is Sanne Cant ook de koningin van Bogense. “Ik heb nog nooit zo hard getraind op stage. Enkel pech kon me vandaag nekken. Dit is geweldig.”

Sanne Cant: “Nederlandse meisjes reden niet als een blok”

“Die Nederlandse meisjes reden niet als een blok, maar dat had ik vooraf al gezegd. Ze willen allemaal zelf winnen. Voor mij kwam het erop aan dat niemand wegreed. Daarom zat ik altijd in tweede positie. Ik was die vragen van de Hollandse pers ook beu over dat blok. Wel, ik heb geantwoord met de pedalen. Ik zou nu niet graag een Nederlander zijn.”

“Ik heb heel hard gewerkt voor deze derde titel. Op stage twee weken geleden heb ik nooit zo hard getraind. Dat was ook nodig om die sterke tegenstanders te kloppen. Maar ik wist dat ik goed was en dat alleen pech mij van de zege kon houden. Of iemand die sterker was. En dat zou straf geweest zijn. Ik ben weer 365 dagen op mijn gemak. Ik blijf die mooie regenboogtrui dragen.”

Nederlandse vrouwen: “We hebben niet tegen elkaar gereden”

Sanne Cant toonde zich in Bogense sterker dan het voltallige Nederlandse blok. Hebben de Nederlandse dames het ergens liggen? “Achteraf zou je terug kunnen kijken en denken wat je anders had kunnen doen, maar we hebben op de juiste momenten druk gezet en Sanne heeft gewoon een heel goede wedstrijd gereden”, meent Marianne Vos (derde). “Je kan natuurlijk altijd in de remmen knijpen, maar dat gaat natuurlijk ook helemaal nergens over”, vindt ook Lucinda Brandt (tweede). “We hebben niet tegen elkaar gereden, sterker nog we hebben elkaar geholpen. Dat is gewoon hoe we het hoorden te doen. Als Sanne dan sterker of slimmer is, verdient ze het om te winnen.”

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.