Drie Argentijnen verrassen peloton in Ronde van San Juan, Remco Evenepoel behoudt zijn trui

Drie Argentijnen verrassen peloton in Ronde van San Juan, Remco Evenepoel behoudt zijn trui

Verrassing alom in de Ronde van San Juan. Daar won de onbekende Argentijn German Tivani de zesde etappe, voor landgenoten Daniel Diaz en Daniel Zamora. De drie verrasten het peloton in een rit van 153 km lang met een gemiddelde snelheid van 47 km/u. Het was de eerste Argentijnse ritzege in de Ronde van San Juan. De Ier Sam Bennett (BORA-hansgrohe) won de groepsspurt voor de vierde stek voor Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) behield in de achtergrond wel zijn trui van beste jongere. Hij heeft nog twee seconden voor op Gino Mader (Dimension Data). Stan Dewulf (Lotto-Soudal) was de eerste Belg in de rituitslag op de achtste stek, op 12 seconden van de winnaar. De Colombiaan Winner Anacona blijft leider in het algemeen klassement.

LEES OOK (N+). Neoprof Stan Dewulf leert veel in San Juan: “Ik kijk met bewondering naar Remco Evenepoel, maar op die aandacht ben ik zeker niet jaloers”

Na een hele week in de hitte en de zon, leek de Argentijnse zomer plots veranderd in de herfst. De temperaturen waren gezakt tot een dikke twintig graden en de regen was regelmatig van de partij. Het peloton trok zich moeizaam op gang, maar dat was buiten Dayer Quintana – broer van – en de drie lokale renners Nicolas Tivani, Daniel Diaz en Daniel Zamora gerekend. In het eerste deel van de rit kozen ze de aanval en ze kregen al snel meer dan vijf minuten cadeau van het peloton, dat gezien de tegenwind weinig zin had om tempo te maken. Movistar van leider Winner Anacona zette met Jorge Arcas slechts één renner op kop van de groep, waardoor de voorsprong amper zakte. Ook Deceuninck-Quick Step gaf voor één keer niet thuis. “Onze sprinter Alvaro Hodeg werd al na twintig kilometer gelost. Hij was in de rit van vrijdag zwaar gevallen en voelde zich niet super. We hadden met Richeze nog een snelle man achter de hand, maar met enkel nog Vakoc als helper konden we niet veel omkeren”, aldus ploegleider Davide Bramati.

UAE Emirates en Bora-Hansgrohe van de andere aanwezige topsprinters Fernando Gaviria en Peter Sagan hadden ook weinig zin om achter de vier leiders te rijden en krachten te verspillen in de tegenwind. Op dertig kilometer van de meet stond er zijwind en schoot het peloton toch wakker. Onder meer Lotto-Soudal probeerde een waaier op te zetten, maar dat lukte nooit echt. Het peloton versnelde, maar dat deden ze voorin ook. De laatste 25 kilometer van de wedstrijd stond de wind pal in de rug, wat het de leiders gemakkelijker maakte om een hoge snelheid aan te houden. Op tien kilometer van de streep was de voorsprong van de vier leiders nog steeds anderhalve minuut. Zelfs toen Dayer Quintana bij de drie Argentijnen moest lossen, bleef de samenwerking voorin prima.

De laatste vier km werden verreden op het gloednieuwe autocircuit van Villicum. Toen de drie locals met een veilige voorsprong opdraaiden, werden ze massaal geruggesteund door de lokale supporters. De 28-jarige Nicolas Tivani was duidelijk de snelste van zijn twee landgenoten en boekte drie jaar na een gelijkaardige zege in de Ronde van San Luis, zijn tweede profzege.

Het peloton kwam twaalf seconden later over de meet. De 21-jarige neoprof Stan Dewulf (Lotto-Soudal) plaatste zich knap en eindigde achtste, zijn eerste top tien als profrenner. Remco Evenepoel ontbrak volgens de eerste tijdmetingen in de eerste grote groep, maar zat daar wel degelijk bij. Hij behield dan ook zijn jongerentrui.

 

 

 

 

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.