Het begon met getreuzel met een stukje vlees in de Nerenhoek

Gerard en Clara zijn diamanten koppel

Gerard Van Acker (83) en Clara De Kezel (82) vierden zondagmiddag hun diamanten huwelijksjubileum in feestzaal Breughel in Beervelde. Het was er even de wegwijzers volgen om in de juiste zaal en op het juiste feest terecht te komen. Gerard en Clara, vroegere bloemisten uit de Molenstraat in Zaffelare, verzamelden met vier kinderen, acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen - goed voor een viergeslacht - in het overvolle café samen met een delegatie van het gemeentebestuur.

Een hardwerkende generatie van voor de Tweede Wereldoorlog, het omschrijft het best de jubilarissen. Gerard en Clara, die oorspronkelijk van Evergem was, leerden elkaar kennen bij de Boerinnenjeugdbond van Zaffelare, de voorloper van de KLJ. Gerard kwam uit een gezin van vier en was erg enthousiast om vlees naar huis te brengen van zijn buurman-slager, richting Nerenhoek. Langer dan voorzien bleef hij al eens 'treuzelen' toen hij er bij Clara moest zijn.

Na hun huwelijk op 2 februari 1959 - zondag zestig jaar en één dag geleden - vestigden ze zich naast de peter van de jubilaris in de Molenstraat. Ze kweekten er azalea's en begonia's, en later ook acuba's en gloxinia's. "Een tijd van hard werken, want alles moest nog manueel gebeuren", klonk het. Vrije tijd was er niet veel voor het gezin Van Acker met de vier kinderen. Een jaarlijkse uitstap - voor één dagje naar de zee - was hun vorm van vakantie nemen tussen de bedrijven door. Ondertussen verbouwden ze nog hun eigen woning als gevolg van de gezinsuitbreiding. "Een plaats waar ik nog lang hoop te wonen, als je het zou onteigenen, zit ik achter u hoor", klonk het in een kwinkslag van Clara naar burgemeester Yves Deswaene die samen met schepenen Fréderic Droesbeke en Janine Stadeus de honneurs waarnam vanuit het gemeentebestuur.

Lochristi heeft ondertussen ook een paar nieuwe relatiegeschenken in aanbieding: een trofee met een (weliswaar glazen) diamant voor wie zestig jaar getrouwd is, en een nieuw boek, "35 jaar Wiels, ongecensureerd", over leven en werk van de Beerveldse componist. "Dat is de man van Free Soufriau", fluisterde de zoals steeds anticiperende schepen Janine Stadeus in het oor van Clara. Of wou ze gewoon duidelijkheid scheppen in BV-land?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio