Restauratie van bezinningsplek is bijna afgerond

Vrienden van de Grot werken in Lourdes verder aan renovatie bezinningsplek: “Nog veel mensen branden geregeld een kaarsje”

Vrienden van de Grot werken in Lourdes verder aan renovatie bezinningsplek: “Nog veel mensen branden geregeld een kaarsje”

Arthur Van Mieghem, Erwin Vanmol en Andy Rossignol behoren tot de Vrienden van de Grot die zich nog dagelijks inzetten voor het behoud van dit stukje patrimonium. Foto: mvl

Teralfene / Affligem -

Na een grondige renovatie van de ommegang aan de Mariagrot in Teralfene trekken de Vrienden van de Grot nu voor een vijfdaagse busreis naar Lourdes. Ze willen er twee nieuwe Mariabeelden ophalen.

De grot van Onze Lieve Vrouw Teralfene werd in 1885 gebouwd door Frans Temmerman uit dankbaarheid voor de genezing van zijn moeder. Op een stuk grond in de Balleistraat bouwde hij een replica van de bekende grot in Lourdes, compleet met een ommegang van vijftien kapelletjes.

Het beheer is intussen in handen van de vzw Vrienden van de Grot. Toen de Mariagrot dreigde te verkommeren, lanceerden zij een plan om het stukje erfgoed te renoveren. “Vorig jaar werd de ommegang onder handen genomen”, zegt Vriend van de Grot Andy Rossignol. “De kapelletjes waren in slechte staat. Elk kapelletje heeft ook een eigen schilderijtje. Cartoonist Erwin Vanmol zorgde voor de restauratie. Daarnaast plaatsten we ook nieuwe banken.”

Nieuwe kaarsen

Met een volgende stap in de restauratie is de vzw de afgelopen weken druk bezig geweest. “We kochten een nieuw offerblok waarop de kaarsen geofferd kunnen worden. We bestelden ook duizend nieuwe kaarsen bij de enige religieuze kaarsenmakerij die in onze provincie nog overblijft”, zegt Erwin Vanmol, die ook een Vriend van de Grot genoemd mag worden. Hij creëerde ook de omslag rond de kaarsen. De kaarsen zijn vanaf nu in verkoop.

“We merken dat er nog veel mensen regelmatig een kaarsje komen branden. Elke dag zit er wel iemand aan de grot en dat zijn niet alleen mensen uit Teralfene zelf. Het (bij)geloof is nog groot. Vaak komen mensen een kaars offeren voor een ziek familielid maar ook tijdens de examenperiodes zie je hier vaak ouders die een kaars komen branden voor goede schoolresultaten voor hun kind.”

Busreis

De restauratiewerken werden tot nu toe gefinancierd door giften en sponsoring. De laatste fase van de renovatie staat nu op de planning. De Vrienden van de Grot zijn van plan om vlak voor de maand mei, traditioneel de Mariamaand, met een bus naar Lourdes te trekken. “De twee Mariabeelden in de grot zijn replica's. We willen nu in Lourdes twee nieuwe beelden ophalen die we dan in mei willen wijden. We denken er zelfs aan om speciaal daarvoor een processie te organiseren”, zeggen Andy en Erwin.

INFO

INFOMeer informatie over de busreis op www.DEGROT.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio