Geen schorsing voor Standard-coach Michel Preud’homme nadat hij naar tribune werd gestuurd: “Voetbal is emotie”

Alsof het 90 minuten hoogspanning op het veld nog niet genoeg was, zorgden Standard en Anderlecht ook voor vuurwerk naast het veld. Zo ging Mpoku ostentatief Didillon uitdagen en maakte Luyindama een wel heel snelle en opgemerkte rentree. Maar langs de zijlijn kregen we ook nog eens vintage Preud’homme voorgeschoteld toen een knap doelpunt van Carcela door de VAR werd afgekeurd voor een voorafgaande fout van Laifis op Bakkali. Hij komt er echter vanaf zonder schorsing en zal dus tegen Genk gewoon op de bank kunnen plaatsnemen.

LEES OOK. Potjes koken over bij Standard wanneer VAR doelpunt afkeurt: Preud’homme op het veld, middelvinger van Carcela

Hij zuchtte eens diep, toen hem naar de fase waarvoor ref Lawrence Visser hem naar de tribune stuurde werd gevraagd.

“Zo vermoeiend”, sprak Michel Preud’homme. “Elke week zijn er discussies over de VAR. Eigenlijk wilde ik er niets over zeggen.” Maar daar is hij niet goed in. “Luister, het kan best een fout zijn geweest van Laifis op Bakkali, maar gaan we nu telkens zo ver terug in de fase om een goal af te keuren? Wordt dit dan de nieuwe regel? 50 meter terug? 5 minuten terug? Daarom was ik dus zo gefrustreerd.”

Maar hij heeft geen lelijke dingen geroepen, beweert hij. “Ik heb veel gesticuleerd en geroepen, maar niemand beledigd”, aldus Preud’homme. “Ach, mijn reputatie is weer bevestigd, zeker?”

Geen schorsing, wel 5.000 euro boete

Preud’homme wordt echter niet geschorst en zal vrijdag dus gewoon op de bank mogen zitten in Genk voor de volgende topper tegen de leider. Bondsprocureur Kris Wagner ziet geen reden om de coach bijkomend te straffen en vond de uitsluiting voldoende. MPH moet van de Pro League wel een boete van 5.000 euro betalen, waartegen Standard niet in beroep gaat.

“Voetbal is emotie”

“Preud’homme moest zich niet op het terrein begeven tijdens de wedstrijd, en dus is de uitsluiting terecht”, aldus Wagner. “Maar voetbal is emotie. En Preud’homme heeft niemand beledigd. Hij uitte zijn emoties op een verbale manier, zonder gebaren of agressief gedrag. Hij raakte de ref niet aan.”

Wel moet ‘MPH’ een bedrag van 5.000 euro overmaken aan de Pro League, op basis van het interne reglement. Dat bevestigde woordvoerder Stijn Van Bever maandag aan Belga. De regel legt een “vergoeding” op voor een staflid die naar de tribunes verwezen wordt. Het bedrag gaat integraal naar maatschappelijke projecten van de Pro League.

"Deze sanctie is een toepassing van het intern reglement van de Pro League. Standard werd maandag door de Pro League officieel op de hoogte gesteld van de procedure. Standard verklaarde officieel de sanctie niet te betwisten", klinkt het in een persbericht.

Met andere woorden: Preud’homme zit vrijdag in de topper tegen KRC Genk gewoon op de bank van de Rouches.

LEES OOK. Vertrokken Standard-verdediger Christian Luyindama riskeert pv voor “Anderlecht-hoeren”

Aflevering 5: Geen Berge, wel dalen bij Genk Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.