Ryanair lijdt verrassend verlies, topman O’Leary geeft dagelijks bestuur uit handen

Ryanair lijdt verrassend verlies, topman O’Leary geeft dagelijks bestuur uit handen

Ryanair-topman Michael O’Leary Foto: REUTERS

Lagekostenmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal verrassend verlies geleden: bijna 20 miljoen euro, tegen een winst van bijna 106 miljoen euro een jaar eerder. Topman Michael O’Leary gaat het dagelijks bestuur van het bedrijf voor bekeken houden.

De Ierse budgetmaatschappij had onlangs al gewaarschuwd voor zwakkere cijfers over het hele gebroken boekjaar, vanwege druk op de ticketprijzen door overcapaciteit in het Europese winterseizoen. Volgens Ryanair zal het jaarresultaat uitkomen op 1 miljard tot 1,1 miljard euro. Er wordt niet uitgesloten dat de winstprognose nog verder omlaag moet als gevolg van de Brexit. Ook kunnen de ticketprijzen nog verder dalen. Ryanair stelde de verwachtingen in oktober ook al naar beneden bij. Toen werden problemen met de vakbonden en stijgende brandstofkosten als reden aangegeven.

Het aantal door Ryanair vervoerde passagiers bedroeg in de afgelopen periode 32,7 miljoen, een stijging van 8 procent op jaarbasis. De omzet ging met 9 procent omhoog tot meer dan 1,5 miljard euro.

O’Leary geeft dagelijkse leiding uit handen

Ryanair kondigde maandag ook een nieuwe structuur aan, met vier aparte luchtvaartfilialen: Ryanair DAC in Ierland, Ryanair UK in het Verenigd Koninkrijk, Ryanair Sun in Polen en Laudamotion (dat het sinds vorige week volledig in handen heeft). Zij krijgen elk een eigen CEO en managementteam.

Michael O’Leary geeft de dagelijkse leiding van Ryanair dus uit handen, maar blijft wel CEO van de volledige groep. In die rol zal hij zich concentreren op de ontwikkeling van de groep (kostenbesparingen, overnames, bestellingen ...), en minder met de dagelijkse beslommeringen. Zijn mandaat werd ook met vijf jaar verlengd, tot juli 2024.

Op vraag van investeerders

Investeerders hadden opgeroepen tot een wijziging van het management, nu Ryanair moeite heeft om de winst op peil te houden. Het aandeel gaf terrein prijs toen het Ierse bedrijf ook waarschuwde voor de gevolgen van een no-dealbrexit. Die zou de Britse markt, de belangrijkste voor Ryanair, kunnen ondermijnen.

Ryanair heeft de moeilijkste periode uit zijn 34-jarige bestaan achter de rug, nadat een reeks stakingen het management dwongen om vakbonden te erkennen. De vakbondsperikelen zijn evenwel nog niet volledig opgelost, waardoor investeerders een wijziging van het senior management gevraagd hebben, inclusief O’Leary en Bonderman.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees