Bitcoinbaas die als enige wachtwoord van 165 miljoen euro kent, overlijdt: klanten zijn al hun geld kwijt

Bitcoinbaas die als enige wachtwoord van 165 miljoen euro kent, overlijdt: klanten zijn al hun geld kwijt

Klanten van de Canadese cryptobeurs QuadrigaCX zitten in zak en as nadat in december oprichter Gerald Cotten overleed. De man was de enige die over het wachtwoord beschikte dat toegang kan verschaffen tot zo’n 165 miljoen euro aan fondsen.

Op 9 december 2018 overleed Gerald Cotten, de oprichter van Canada’s grootste bitcoinplatform QuadrigaCX, aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Cotten was op reis in India voor de opening van een weeshuis.

De bitcoinbeurs heeft nu bescherming van schuldeisers aangevraagd, want Cotten was de enige die de sleutel kende van de zogenaamde ‘cold wallets’. Dat zijn portefeuilles met cryptomunten die lokaal bewaard worden en zo minder risico lopen op hacking of diefstal. Omdat Cotten de enige was met het wachtwoord, is de kans klein dat klanten van QuadrigaCX hun geld nog ooit terugzien. In totaal zouden zo’n 165 miljoen euro’s aan valuta en cryptomunten niet meer toegankelijk zijn.

“De voorbije weken hebben we er alles aan gedaan om onze liquiditeitsproblemen op te lossen”, klinkt het in een korte mededeling op de site van QuadrigaCX. “Helaas waren onze inspanningen tot nog toe niet succesvol.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees