Freinetschool start middelbaar onderwijs in kantoren van badstoffenproducent

Het Freinet-basisonderwijs is sinds 1993 verzekerd in de school De Vier Tuinen, in de Nederenamestraat in Nederename. Foto: pdv

Oudenaarde -

Onder de vleugels van de vzw Keerpunt gaat op 2 september een middelbare Freinetschool van start in de kantoorgebouwen van de voormalige badstoffenproducent Santens, in de Galgestraat in Oudenaarde. Bedoeling is om de school kleinschalig te houden.

Met de basisschool De Vier Tuinen in de Nederenamestraat in Nederename heeft het Freinetonderwijs al sinds 1993 voet aan de grond in Oudenaarde en omgeving. Op 2 september volgt nu ook een middelbare Freinetschool.

De nieuwe school krijgt onderdak in de kantoren van de voormalige badstoffenproducent Santens in de Galgestraat. De vzw Keerpunt, een coöperatieve organisatie van verschillende kleinschalige scholen, zet de schouders onder de opstart van de middelbare school.

Elk jaar groeien

Keerpunt beoogt ook nog vestigingen in Gent (op twee locaties), Alken, Geraardsbergen en misschien ook in Brussel en Lokeren.

“De school in Oudenaarde zal beginnen met het eerste middelbaar, waarvoor veertig leerlingen zich kunnen inschrijven”, zegt Carolien Coesens, woordvoerder van het opstartteam. “Elk jaar zal de vestiging groeien tot een school die de zes leerjaren bevat, maar toch altijd kleinschalig zal blijven.”

Kunst en technische vorming

De school mikt op maximaal 150 leerlingen. “De voormalige kantoren van Santens worden onze schoolgebouwen”, zo gaat Coesens verder. “We bieden een ASO-richting Freinetpedagogie aan waarin de totale vorming van de persoonlijkheid centraal staat, en waarin kunst- en technische vorming evenwaardig naast de algemene vorming staan.”

In de nieuwe school zal geen hiërarchie van studierichtingen bestaan, en dus ook geen zogenaamd watervalsysteem. “Dat zijn maar een paar verschillen die ons zullen onderscheiden van andere secundaire scholen”, zegt de woordvoerder nog.

Crowdfunding

“Om onze plannen te kunnen verwezenlijken, zijn we op zoek naar geld. Pas in januari 2020 zullen we van de overheid de eerste werkingsmiddelen ontvangen. Tot dan moeten we alle kosten zelf betalen. Daarom plannen we verschillende acties. Momenteel loopt een crowdfunding in een poging om 20.000 euro op te halen voor de werkingskosten van alle vestigingen samen. Er komen ook nog acties om zo’n 30.000 euro in te zamelen voor de opstart van de vestiging in Oudenaarde.”

oudenaarde@keerpuntscholen.be of http://www.yeee-haaa.com/trek-freinetscholen-keerpunt-mee-op-gang

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio