Natuurgebied met slechts paar spadesteken liefst 120 hectare groter

Onder andere gouverneur Carl Decaluwé en minister Schauvliege hielpen de dijk doorbreken. Foto: jve

Knokke-Heist -

Het nieuwe Zwin is nu bijna écht klaar. Gisteren werd de laatste fase ingezet van de uitbreidingswerken die al sinds 2016 aan de gang zijn. Met de doorbreking van het laatste stukje Internationale Dijk werd het natuurpark met een paar spadesteken 120 hectare groter.

Met een symbolische spadesteek werd het laatste stukje Internationale Dijk verwijderd. Daardoor stroomt het zeewater nu onbeperkt in en uit het nieuwe uitbreidingsgebied.

Die spadesteek gebeurde in aanwezigheid van mooi volk. Zowel Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé waren aanwezig. “De werken waren noodzakelijk om een duurzame toekomst te garanderen voor dit unieke natuurgebied”, aldus Schauvliege. “Het zorgt er tegelijk voor dat Vlaanderen en Nederland een grotere oppervlakte getijdennatuur realiseren en zo grensoverschrijdend werk maken van de Europese natuurdoelen.”

Nieuwe dijk tegen stormweer

Het Zwin kampte al jaren met een enorme verzanding. Hierdoor stroomde er steeds minder zeewater in het natuurgebied, waardoor de slikken en schorren en ook de typische dieren en planten bedreigd werden. Als de werken gefinaliseerd worden, zal het natuurreservaat in totaal 333 hectare groot zijn. Om het achterland van het gebied te beschermen, werd een nieuwe dijk gebouwd van zo’n zeven meter hoog. “Als onderdeel van het Masterplan Kustveiligheid werd de dijk ontworpen volgens de hoogste veiligheidsnormen. Dit maakt hem bestand tegen een 4.000-jarige storm”, vulde Weyts aan.

De robuuste dijk werd volledig opgetrokken uit materialen uit het gebied zelf, namelijk een zandkern met kleibekleding. Alle werken zouden tegen de paasvakantie 2019 klaar moeten zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio