José Mourinho gaat (alweer) pijnlijk onderuit, en krijgt er gevangenisstraf en boete wegens fiscale fraude bovenop

Voormalig Manchester United-trainer José Mourinho heeft voor de tweede keer op enkele maanden een flinke schuiver gemaakt. De Portugees was uitgenodigd in Rusland om een wedstrijd in de nationale ijshockeycompetitie bij te wonen, maar nadat The Special One de opworp had gedaan, ging het mis. Mourinho gleed uit op de rode loper en smakte pijnlijk tegen het ijs.

Daar bleef het echter niet bij. Een gevangenisstraf van één jaar (die hij niet moet uitzitten) en een boete van 182.500 euro, die sanctie heeft Mourinho aanvaard omdat hij zich in Spanje schuldig heeft gemaakt aan fiscale fraude. Het akkoord met justitie raakte dinsdag bekend.

De Portugees werd vervolgd omdat hij in 2011 en 2012 als coach van Real Madrid inkomsten uit portretrechten verborgen had gehouden voor de Spaanse fiscus, die ongeveer 3,3 miljoen euro misliep. Mourinho zal bovenop de boete dat bedrag moeten terugbetalen. In juli maakte hij al 462.000 euro over.

De gevangenisstraf zal Mourinho niet moeten uitzitten. Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling opliep, hoeft bij gevangenisstraffen tot 2 jaar niet achter de tralies.

De ‘Special One’ zit zonder club sinds hij medio december afscheid nam van Manchester United. Van 2010 tot 2013 stond hij aan het roer bij Real Madrid.

Verschillende voetbalsterren botsten al met de Spaanse fiscus. Twee weken geleden kreeg Cristiano Ronaldo een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van ongeveer 3,2 miljoen euro vanwege belastingfraude. In totaal kostte die zaak de Portugees 18,8 miljoen euro.

Niet de eerste uitschuiver...

Enkele maanden terug was Mourinho ook al op weinig flatterende wijze in beeld gekomen toen hij onderuit ging over de afsluiting van het Londense voetbalstadion Wembley.

LEES OOK. Oeps! Mourinho plat op de buik in Wembley

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.