Structureel personeelstekort bij de lokale politie. “Door die onderbezetting is de werkdruk erg hoog”

Korpschef Patrick Boel uit Ronse heeft vandaag elf mensen te weinig om zijn politiezone permanent van dienst te kunnen zijn. Foto: PMA

Ronse / Oudenaarde / Kluisbergen / Zingem / Wortegem-Petegem -

De lokale politiezones zitten met de handen in het haar: te veel vacatures raken niet ingevuld. In Ronse kampt de korpschef met een permanent personeelstekort van 25 procent. Ook andere politiezones in de regio hebben gelijkaardige problemen.

“Ik heb een korps van 44 inspecteurs”, zegt korpschef Patrick Boel van Ronse. “Bijna permanent heb ik 20 tot 25 procent mensen te weinig. Er zijn vier vacatures die niet ingevuld raken. Daarnaast spelen ook allerhande statutaire personeelsstelsels ons parten. Mensen kunnen loopbaanonderbreking nemen, halftijds gaan werken, verlof zonder wedde nemen of een opleiding volgen tot hoofdinspecteur.”

“Daardoor heb ik vandaag elf mensen te weinig. Volgens mijn informatie is er in Vlaanderen een tekort van 3.000 mensen bij de lokale politie, en er komen gewoon te weinig mensen bij om die plaatsen in te vullen. Ronse heeft dan ook nog eens het ongeluk dat het in het zuiden van de provincie ligt, naast Wallonië, zodat we ons personeel zo goed als altijd in Ronse, Kluisbergen of Maarkedal moeten rekruteren. Een te kleine visvijver, zeg maar.”

Bewakingsagent populairder

Zijn collega Joost Duhamel van de politiezone Vlaamse Ardennen beaamt het probleem. “Er is een tekort aan instroom”, aldus de korpschef. “Ik heb vandaag negen mensen te weinig op 108. We werven binnenkort vijf mensen aan, dat vangt het probleem voor een stuk op. Maar naast het tekort heb ik ook mensen die ziek zijn, een breuk opgelopen hebben of een opleiding volgen.”

“Om dat allemaal op te vangen, hebben we iemand extra in dienst mogen nemen. Maar het klopt dat de werkdruk hoog is door die onderbezetting. We zitten op ons tandvlees. Bijkomend probleem is dat gegadigden nu ook een opleiding kunnen volgen tot bewakingsagent. Die opleiding blijkt aantrekkelijker.”

Bij de politiescholen horen we dat er momenteel minder kandidaten zijn dan toegelaten. De opleidingen van politiemensen zijn in handen van de federale politie. Woordvoerder Sarah Frederickx stelt vast dat er de voorbije jaren een daling was van het aantal inschrijvingen voor inspecteur.

“Waar we in 2016 nog zo’n 10.000 inschrijvingen mochten ontvangen, zitten we in 2018 met 7.500 al aan een kwart minder. Anderzijds stellen we voor andere functies, zoals in de administratie of het logistieke kader, wel een stijging van kandidaturen vast. De federale politie krijgt absoluut niet de boodschap om minder te rekruteren, integendeel: alles wordt in het werk gesteld om weer meer kandidaten aan te trekken. Dat moet gebeuren door te investeren in een sterkere en meer vernieuwende rekruteringscampagne.”

“In 2018 hebben we de selectieprocedure voor bewakingsagenten voor de nieuwe directie Bewaking opgestart”, aldus nog Frederickx. “Bovenop de 1.121 aspirant-inspecteurs in opleiding, hebben we 414 aspirant-bewakingsagenten naar die opleiding gestuurd.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio