Bizarre situatie in eerste divisie volleybal: Kortrijk en Aalter moeten match spelen... die al na 3 punten gedaan kan zijn

Bizarre situatie in eerste divisie volleybal: Kortrijk en Aalter moeten match spelen... die al na 3 punten gedaan kan zijn

Vt Kortrijk moet aanstaande zaterdag de laatste punten van de vierde set tegen Aalter opnieuw spelen Foto: VDB

Opvallend nieuwtje uit de eerste divisie van het volleybal dit weekend. VT Kortrijk en VC Aalter moeten hun wedstrijd herspelen. Niet de volledige match, maar enkel de laatste punten van de vierde set. En dus mogen de mannen van Aalter alsnog proberen Kortrijk van de zege te houden. Te beginnen met drie punten. En daar hebben ze blijkbaar wel een rit van 36 kilometer (enkel) voor over.

Kortrijk won de wedstrijd met 3-1, maar zal de laatste punten van de vierde en beslissende set opnieuw moeten spelen, een unicum in eerste divisie. Aalter tekende verzet aan, na een verkeerd aangegeven opstellingsfout door de mensen aan het wedstrijdblad.

Voor wie niet helemaal thuis is in het volleybal: bij een opstellingsfout staan de spelers op het veld niet op hun juiste positie wanneer er opgeslagen wordt. De mensen die het wedstrijdblad bijhouden, moeten die fout aangeven bij de scheidsrechter en dan krijgt de tegenpartij een punt.

Dat is wat verkeerd ging in de laatste set van VT Kortrijk tegen VC Aalter. Kortrijk leidde de wedstrijd met 2-1 in sets en stond 22-19 voor in de laatste set. Bij de opslag van Aalter, werd verkeerdelijk een opstellingsfout aangegeven, waardoor het 23-19 in plaats van 22-20 werd. Aalter tekende verzet aan en kreeg gelijk van de volleybalbond. Aanstaande zaterdag moeten beide clubs zich dus opnieuw naar de Lange Munte in Kortrijk begeven om de vierde set te herspelen vanaf 22-19. Kortrijk heeft in principe genoeg aan 3 punten om de wedstrijd toch te winnen.

"Compleet andere situatie” 

Coach van VC Aalter, Raf Crombez had liever de volledige wedstrijd opnieuw gespeeld. “Wij zaten aan het einde van de set in een goeie flow. Dat voordeel hebben we zaterdag niet. Je krijgt een compleet andere situatie.”

De match kan in no-time gespeeld zijn, maar daarvoor moeten beide ploegen wel een uur voor aanvang aanwezig zijn in Kortrijk. “We hebben met Mieke Moyaert, de coach van VT Kortrijk, al afgesproken dat we er na de officiële wedstrijd nog een paar sets zullen bijdoen om toch een tweetal uur te spelen”, zegt Crombez.

“Normaal hadden we een vrij weekend”

Het zal dus zaak zijn voor de twee ploegen om meteen bij de les te zijn zaterdag. “Normaal hadden we een vrij weekend”, weet Thomas Maelfait, die speelt bij Kortrijk. “Het is een juiste beslissing en Aalter had gelijk toen ze verzet aantekenden, maar het is best vreemd dat we ons nu weer moeten opladen voor een wedstrijd van drie punten, waar we meteen moeten scoren.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen