Vluchtelingen uit alle windrichtingen communiceren in Refugees For Refugees via de muziek

© amg

Refugees For Refugees, een groep van tien virtuoze vluchtelingen, trappen zaterdag 16 februari hun tournee af in de Ancienne Belgique. “We willen vooral bezig zijn met muziek, en minder met ons verleden.”

Amaury Michaux

Het Brusselse Refugees for Refugees verenigt musici uit Syrië, Tibet, Pakistan, Irak, Afghanistan en België en creëert een origineel repertoire op het kruispunt van verschillende tradities.

“Een kleine drie jaar geleden zijn een dertigtal muzikanten bijeengekomen. Zij hebben een cd opgenomen, hun visitekaartje als het ware. Pas daarna is de eigenlijke groep van 10 muzikanten gevormd”, vertelt Peter Van Rompaey, directeur van wereldmuziekorganisatie Muziekpublique.

“Die eerste cd is in de prijzen gevallen, maar pas daarna is de vaste groep zich beginnen vormen. De voorbije twee jaar hebben we heel wat getoerd in België en Europa en hebben we inspiratie opgedaan voor onze tweede cd. Die geeft een weergave van de weg die we als groep hebben afgelegd”, vertelt artistiek leider Tristan Driessens.

Verbindende factor

Meerdere nationaliteiten betekent ook verschillende talen, maar daar hebben de muzikanten van Refugees for Refugees een oplossing voor. “Wij communiceren in eerste instantie via de muziek. Dat is onze verbindende factor. Daarnaast zijn er ook heel wat talen in onze groep zoals Nederlands, Engels, Frans, maar ook Farsi, Arabisch en Hindi.”

Maar muziek is hun belangrijkste expressiemiddel. “De tien personen op het podium zijn in eerste instantie muzikanten”, legt Driessens uit. “Het aspect vluchtelingen komt op de tweede plaats en ze willen er niet iedere keer aan herinnerd worden hoe moeilijk de weg naar hier wel was. Uiteraard dragen zij die achtergrond met zich mee, maar die moet vooral dienen als boodschap van hoop en optimisme naar andere vluchtelingen toe.”

Taliban

Aman Yusufi uit Afghanistan is een van de muzikanten. Hij begon op 8-jarige leeftijd te zingen en begeleidde dat later met een dambura, een luit met een lange hals. In zijn thuisland verzorgde hij veel shows op de nationale televisie en radio, maar de Taliban dwong hem om Afghanistan te ontvluchten. “Ik ben blij dat ik in België terug muzikant kan zijn en optreden. Ik voel me heel goed in dit gezelschap.”

Het tweede album heet ‘Amina’ en symboliseert de wederopbouw van de muzikanten. “Amina is de titelsong van de cd en is een jeugdvriendin van mij. Ik heb het nummer vele jaren geleden geschreven, maar heb het nooit op televisie of de radio gebracht. Ik ben blij dat ik het nummer nu op cd heb opgenomen en ook nog live kan uitvoeren.”

Refugees for Refugees treedt zaterdag 16 februari op in de AB. Tickets in voorverkoop kosten 15 euro.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs