Genkse flankaanvaller en stad bekijken sociale, culturele en sportieve samenwerkingsverbanden

Artiesten, voetballers en weeskinderen: Dieumerci Ndongola wil ze allemaal helpen

In zijn thuisland wordt Ndongala op handen gedragen. Foto: if

Vilvoorde -

Vilvoordenaar Dieumerci Ndongala wil zijn vzw Ndongalife, waarmee hij weeskinderen in Congo helpt, linken aan het VRIS. De Genkse flankaanvaller, die leerde voetballen op de Vilvoordse pleintjes, wil ook een voetbal- en cultuurproject starten.

Dieumerci Ndongala (27) werd geboren in de Congo en verhuisde op jonge leeftijd naar ons land. In Vilvoorde leerde hij, zoals onder meer Mbark Boussoufa, Nabil Dirar en Yannick Carrasco, voetballen op de straatpleintjes onder het viaduct

Op 13-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de jeugd van RWDM Brussels. Het talent van de aanvaller werd algauw ontdekt en in 2007 verhuisde hij naar Standard Luik. Nadien volgden weer andere clubs, maar intussen geldt de lichtvoetige Congolees bij KRC Genk als een van de smaakmakers van de Belgische competitie.

Tweede thuisland

En hoewel Ndongola het shirt van onze Rode Duivels nooit zal dragen - hij koos voor het nationale voetbalelftal van Congo-Kinshasa - ziet hij België als zijn tweede thuisland. Ndongala woont nog steeds in Vilvoorde en richtte daar de vzw Ndongalife op, een muzieklabel dat jonge Brusselse artiesten promoot. Maar de vzw heeft ook een sociaal luik. “Ndongalife vertelt mijn leven zoals ik kende in Congo”, vertelt hij op YouTube. “Ik groeide op in een weeshuis. Het leven van jonge kinderen en moeders is er hard.”

Artiesten, voetballers en weeskinderen: Dieumerci Ndongola wil ze allemaal helpen
Foto: if

Tijdens een recent bezoek aan zijn geboorteland werd de voetballer geconfronteerd met die realiteit. “Tijdens een ziekenhuisbezoek stelde ik een groot aantal doodgeboren baby's vast en moeders die de bevalling niet overleefden. Veel moeders worden maandenlang in het ziekenhuis vast gehouden omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen. Met dit initiatief wil ik die moeders en weeskinderen helpen.”

Voetbalinitiatief

Om meer daadkracht te ontwikkelen wil Ndongala zijn vzw vasthaken aan de Vilvoordse raad voor internationale solidariteit (VRIS). De stad ziet dat graag gebeuren. “Ondanks zijn succes is Dieumerci nooit vergeten waar hij vandaan komt”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “We zullen kijken hoe een samenwerking met het VRIS het potentieel van de vzw maximaal kan benutten.”

Artiesten, voetballers en weeskinderen: Dieumerci Ndongola wil ze allemaal helpen
Foto: if

Ndongala liet ook al weten zijn schouders te willen zetten onder enkele projecten in zijn thuisstad. “Hij heeft een bijzondere interesse in muziek en weet dat de stad nood heeft aan een feest- en muziekzaal. Mogelijks lanceert hij ook een eigen voetbalinitiatief. Maar hij kan ook meestappen in dat van die andere bekende Vilvoordse straatvoetballer, Yannick Carrasco. Beide projecten staan voorlopig nog in hun kinderschoenen, maar de gesprekken zijn opgestart. Het hoeft geen betoog dat wij bijzonder blij zijn met het engagement van Ndongala.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio