Jo (49) wil in heel Vlaanderen miljoen bomen (laten) planten: “Noem mij gerust een oude dwaas, maar ik geloof dat het kan”

Jo (49) wil in heel Vlaanderen miljoen bomen (laten) planten: “Noem mij gerust een oude dwaas, maar ik geloof dat het kan”

Jo Maes roept heel Vlaanderen op om in elke tuin minstens één boom te planten. Foto: jph

Bertem -

Bertemnaar Jo Maes (49) wil dat er in zijn gemeente maar liefst 2.000 bomen bijkomen, goed voor één per gezin. Door de klimaatacties van de voorbije weken is de man geïnspireerd geraakt om nog ambitieuzer te zijn. “Ik wil dat er in Vlaanderen één miljoen bomen bijkomen”, zegt hij enthousiast. “Dat moet lukken, als iedereen er eentje plant in de eigen tuin.”

“Eén miljoen bomen, ze moeten er komen.” Dat is de slogan waarmee Bertemnaar Jo Maes (49) de voorbije weken op de klimaatbetogingen opdook. Voor activiste Anuna De Wever en haar legertje bosbrossers hun actie op poten zetten, had Maes al een project op poten gezet om in Bertem 2.000 aan te planten, ongeveer één per gezin.

Door de klimaatactie raakte hij geïnspireerd om nog ambitieuzer te zijn en in heel Vlaanderen zijn project uit te rollen.

“Bomen zijn goed voor alles”, zegt Jo Maes. “Voor de luchtkwaliteit én dus ook voor de gezondheid. Ze functioneren bovendien als lawaaibuffer. Uiteraard zijn ze ook goed voor de strijd tegen de klimaatverandering omdat ze CO2 opnemen. En aangezien we warmere zomers tegemoet gaan, zullen bomen ook steeds nuttiger worden, omdat ze ook verkoeling bieden.”

Weinig controversieel

“Bomen zijn ook weinig controversieel”, luidt het. “Als je mensen zegt dat ze de auto niet meer mogen nemen, ligt dat delicater. Maar bomen... Je kan moeilijk tegen bomen zijn.”

Zo’n project kost uiteraard een pak centen. Daarom zoekt de natuurliefhebber nu sponsors en hoopt hij de gemeente en de Vlaamse overheid mee te krijgen in zijn verhaal. “In Hasselt geven ze elk gezin jaarlijks een boom”, zegt Jo Maes nog. “Prachtig, toch? Het zou geweldig zijn om dat in heel Vlaanderen waar te maken.”

Voor de technische kant van zaken, zouden mensen dan weer een beroep kunnen doen op specialisten. “Welke boom kies je, waar zet je hem, wat kan je verwachten binnen tien jaar? Een organisatie als Bos+ kan technische hulp bieden. Ik heb nu al goede contacten met hen. Ze zijn superenthousiast.”

Bos vernoemen naar Anuna

Maes heeft ook het gemeentebestuur al gecontacteerd, en ook de reacties van die kant zijn positief: er zou binnenkort alvast nog een geboortebos bijkomen. Met zijn Vlaamse ambitie zal de man dan weer aankloppen bij de nieuwe Vlaamse minister van Leefmilieu.

“Je mag mij een oude dwaas noemen, maar ik geloof in dit project. En geloof kan bergen verzetten én bomen doen groeien.” Als de Bertemnaar zijn ambitie ook echt waarmaakt, wil hij zijn bos vernoemen naar Anuna De Wever, initiatiefnemer van de klimaatmarsen voor scholieren.

Vandaag, donderdag, zal Jo Maes ook aanwezig zijn op de klimaatmars in Leuven, maar niet met hetzelfde enthousiasme als bij de voorbije betogingen. “Ik zal er vooral naartoe gaan om mijn dochter in het oog te houden”, zegt hij.

Brief voor Joke

“Ik ondersteun Youth For Climate nog steeds, maar momenteel vind ik de sfeer errond nogal beladen, door wat er met Vlaams minister Joke Schauvliege gebeurd is. Ik heb er een wrang gevoel bij. Het is erg dat ze uiteindelijk ontslag heeft moeten nemen. Ze is te agressief aangepakt”, vindt Maes.

De man schreef de gewezen minister een brief om haar een hart onder de riem te steken. “Ministers maken fouten, studenten maken fouten, alle mensen maken fouten”, zo staat in de brief. “Wie openlijk toegeeft dat hij of zij fouten maakt, kan op mijn steun rekenen. Fouten maken ons tot wie we zijn. Ik wens jou veel steun in deze moeilijke periode en ik hoop ooit op uw medewerking te mogen rekenen als de storm geluwd is.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio