Misschien koerst Van Avermaet op WK 2021 rond Werchter-weide (al kunnen spooroverwegen roet in het eten gooien)

Een pelotonpassage met Belgisch toprenner Greg Van Avermaet aan het landschapspark van Werchter zou mooie beelden kunnen opleveren. Foto: ggr

Rotselaar / Haacht / Aarschot / Holsbeek -

Rotselaar wil tijdens het WK wielrennen in 2021, met aankomst in Leuven, ook graag toprenners als Peter Sagan en Greg Van Avermaet over zijn grondgebied loodsen. Een passage langs de weide van Rock Werchter, over de kasseien van Wakkerzeel of op de helling van de Stenenkruisstraat zou voor spektakel en mooie beelden kunnen zorgen.

Het was Nico Lodewijks (Open VLD), gewezen schepen van Sport maar nu oppositieraadslid, die tijdens de jongste gemeenteraad een voorstel formuleerde om het parcours van het WK wielrennen in 2021 over Rotselaars grondgebied te laten lopen. “De wegwedstrijden van het WK wielrennen over twee jaar gaan van Antwerpen naar Leuven”, zegt Lodewijks.

“Van 23 tot 26 september 2021 vinden vijf wegwedstrijden plaats: voor de junioren en de elite bij de vrouwen en voor de mannelijke junioren, beloften en eliterenners. Leuven zal gaststad zijn en de plaatselijke ronde ligt in de druivenstreek. Maar het parcours van Antwerpen over Mechelen naar Leuven ligt nog niet vast.”

Kasseien

Een mogelijk parcours zou over de kasseien in Wakkerzeel en de helling van de Stenenkruisstraat kunnen lopen. “Maar we willen contact opnemen met de omliggende gemeenten Haacht, Aarschot en Holsbeek om een gezamenlijke kandidaatstelling in te dienen.”

De indiener van het voorstel voelt zich gesterkt door de aanwezigheid van de terreinen van Rock Werchter in de gemeente, en door het feit dat Vermarc Sport, de leverancier van heel wat koersuitrustingen van verschillende profploegen, ook in de gemeente gevestigd is.

Marc Verbeeck van Vermarc Sport vindt het alvast een mooi initiatief (Marc is de zoon van ex-profwielrennen Frans die ten tijde van Eddy Merckx actief was en onder meer de Amstel Gold Race en een etappe in de Ronde van Frankrijk won, nvdr).

Mogelijke spelbederver

Toch is Verbeeck voorzichtig. “De aanwezigheid van de vele spoorwegovergangen in onze gemeente kan een spelbederver zijn. De organisatie wil die uiteraard zo veel mogelijk vermijden. Als Rotselaar zich kandidaat stelt om het parcours over zijn grondgebied te laten rijden, zullen ze een weg moeten uitstippelen zonder overwegen. En dat beperkt uiteraard de mogelijkheden”, aldus nog Mark Verbeeck.

Huidig Sportschepen Piet De Bruyn (N-VA) vindt het een mooi voorstel en steunt het initiatief. “Ik nam al contact met de organiserende vzw en met Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) Een passage aan het landschapspark in Werchter zou mooi zijn, maar we beseffen dat wie zo’n parcours uittekent, ook rekening moet houden met mogelijke wegenwerken.” Eerder al probeerde Rotselaar tevergeefs een rit van de Ronde van Frankrijk binnen te halen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio