De hiphoppers die op hun woorden letten: eerste rapgroep met uitsluitend positieve boodschappen

De hiphoppers die op hun woorden letten: eerste rapgroep met uitsluitend positieve boodschappen

Foto: rr

Geen ‘bitches’ en ‘money’, wel ‘goeie gasten’ en ‘drerries’: met de nieuwe groep Cliché heeft Vlaanderen zijn eerste rapgroep die uitsluitend hiphop met een positieve boodschap maakt. Het Antwerpse drietal, onder wie ‘Thuis’-acteur Nawfel Bardad-Daidj, lost vandaag z’n eerste single. “Dat Boef en Soufiane Eddyani slecht in het nieuws komen, is hun zaak. Bij ons draait het enkel om goeie vibes.”

De ene is politiek actief, de andere twee zijn acteurs. Alle drie hebben ze Maghrebijnse roots, maar met hun ­positieve, funky hiphop willen Nawfel, Soufiane en Issam naar eigen zeggen niet de “nieuwe knuffel-allochtonen” van Vlaanderen worden. Wel mikken ze op een alternatief voor de vaak grofgebekte hiphop uit de Lage Landen.

Bart Peeters van de hiphop

“Wij willen de clichés uit onze leefwereld aankaarten”, zegt Nawfel, die in Thuis Adil speelt. “Dat gaat verder dan enkel de allochtone gemeenschap. We zingen over de actualiteit en de leef­wereld van jongeren. Rappers worden bekeken als etters, maar onze eerste single Goeie gast gaat over een vriend die áltijd lacht. Iedereen kent zo iemand. Wij ook, in onze eigen groep: ­Issam zorgt al dertien jaar voor zijn ­vader, een ALS-patiënt. En toch is hij altijd positief. Over zulke boodschappen moet het gaan in onze muziek.”

Het idee voor Cliché ontstond bij Nawfel en Soufiane, die elkaar leerden kennen via vrienden. “Voor ik een rol had in Thuis schreef ik af en toe liedjes en experimenteerde ik samen met Bilall Fallah (de coregisseur van ‘Patser’, nvdr.) met muziekprogramma’s”, zegt Nawfel. “Maar verder deed ik er niets mee. Tot ik Soufiane ontmoette, die dj is. Wat later leerden we Issam kennen op de première van Patser, en ook dat klikte. Sindsdien droomden we van een eigen single.”

“We houden van r&b uit de jaren tachtig, zoals Chic en Bobby Brown”, zegt Soufiane. “Dat willen we in een nieuw, Nederlandstalig jasje steken. Onze muziek is geen tegenreactie op rappers als Boef, Lil Kleine of Soufiane Eddyani. Zulke artiesten komen de laatste tijd slecht in het nieuws en zorgen voor kwaaie stereotypes. Wat zij met hun muziek en vrije tijd doen, is hun zaak. Wij kijken enkel naar onszelf. Onze hiphop draait enkel om goeie vibes. Geen grof taalgebruik of beledigingen, dus. Wij zijn geen stoere mannen, maar de guys next door. De hiphopvariant van Bart Peeters, zeg maar.” (lacht)

CD&V-campagnelied

Morgen lost Cliché z’n single Goeie gast, dat oorspronkelijk diende als Soufianes campagnelied bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Vandaag verschijnt de clip. En er ligt nog meer materiaal klaar. “Of er een album komt, wachten we af. Maar we hopen op meer. Onze muziek focust op jongeren tussen 15 en 35 jaar, maar we zijn er voor iedereen. Net omdat onze songs zo herkenbaar zijn. Er liggen nog geen concerten vast, omdat we niet geboekt willen worden als ‘die acteur uit Thuis’ en ‘die jonge politicus’. Eerst moet de boodschap aankomen. Daar draait het om.”

DIT IS CLICHE:

Nawfel Bardad-Daidj (29)

Komt uit Wilrijk

Speelt Adil in Thuis

Acteerde ook in Crimi clowns, Zone stad en Bergica

Gaf voor zijn acteercarrière Nederlandse les in Franstalige scholen in Brussel

Soufiane Amrani (30)

Komt uit Borgerhout

Stond vorig jaar op de lijst van Jong CD&V in Antwerpen

Kreeg op zijn 18de een eerste platencontract en stond als dj op festivals (Tomorrowland, Laundry Day, Summerfestival), in de Lotto Arena en discotheek Noxx

Maakte songs en remixes voor Kate Ryan en Dimitri Vegas & Like Mike

Issam Dakka (30)

Komt uit Deurne

Speelde een rolletje in Professor T.

Stopte met zijn acteeropleiding om te zorgen voor zijn vader, die aan ALS lijdt

Werd in Hoe zal ik het zeggen? op VTM verrast door zijn zus, om hem te bedanken

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees