Nieuwe piek in aantal asielzoekers, Francken hard voor beleid van opvolger De Block: “En dan verrast zijn dat het chaos is...”

Nieuwe piek in aantal asielzoekers, Francken hard voor beleid van opvolger De Block: “En dan verrast zijn dat het chaos is...”

Foto: Ivan Put/Belgaimage

Twee maanden nadat hij en zijn partij de regering verlieten, heeft voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn oordeel gegeven over het beleid van zijn opvolger, Maggie De Block. En dat oordeel is allerminst positief.

LEES OOK. Maggie De Block zwijgt niet langer: “Wat Francken niet deed in enkele maanden, doe ik in enkele weken. Dat is het verschil tussen werken en tweeten” (+)

In januari 2019 waren er 2.765 verzoekers om internationale bescherming in België, een stijging met 120 procent ten opzichte van december 2018. Dat staat te lezen op de website van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Het is het hoogste aantal asielzoekers sinds drie jaar. De meeste asielzoekers kwamen uit Palestina (15,4%), 10,6 procent uit Afghanistan, 8 procent uit Syrië en 7 procent uit Irak. Daarnaast staan Guinee, Turkije, Somalië, Iran, Burundi en Eritrea in de top 10.

In december vroegen er maar 1.253 mensen asiel aan, het laagste aantal in heel lange tijd. De cijfers stijgen nu dus opnieuw fors, en bereiken het hoogste aantal sinds januari 2016, het einde van de asielcrisis van 2015.

“Mevrouw De Block heeft in december grote verklaringen afgelegd, maar eigenlijk lagen de cijfers toen zo laag door de quota (maximaal 50 aanvragen per dag, nvdr.) die ik had ingesteld”, aldus Francken in Sudinfo. “Die zijn van kracht gebleven tot 10 december, maar toen heeft mevrouw De Block ze geschrapt. Komt nog bij dat de FOD Vreemdelingenzaken op het einde van de maand enkele dagen niet geopend was door de feestdagen. Nu die quota afgeschaft zijn, zullen de cijfers echt stijgen.”

Die quota werden in december toch geschorst door de Raad van State? Daar zou Francken toch ook zelf mee geconfronteerd geweest zijn moest hij nog staatssecretaris zijn? “Dat zijn gerechtelijke beslissingen en dus aanvechtbaar. Ik kreeg tijdens mijn termijn ook te maken met een gerechtelijk bevel dat me verplichtte om een visum te verlenen aan een Syrisch gezin. De rechter stelde toen zelfs een boete in per dag dat ik het niet deed, maar ik vocht de beslissing aan en won uiteindelijk. Soms moet je koppig en creatief zijn. Waarom de afschrikkingscampagne tenietdoen? En dan verrast zijn dat het chaos is...”

Corrigeer

MEER NIEUWS