Gijzelaars Nemmouche: “Geen twijfel over dat hij mijn cipier en folteraar was in Syrië”

Gijzelaars Nemmouche: “Geen twijfel over dat hij mijn cipier en folteraar was in Syrië”

Foto: AFP

Brussel -

“Ik twijfel er niet aan dat Mehdi Nemmouche, die hier aanwezig is, mijn cipier en folteraar was in Syrië, onder de naam Abou Omar.” Dat heeft de Franse journalist Nicolas Henin donderdag gezegd in het Brusselse hof van assisen. Henin werd samen met drie andere journalisten gevangengehouden door wat later terreurgroep IS werd, en de vier beweren dat Mehdi Nemmouche een van hun bewakers was.

De journalisten werden ontvoerd in juni 2013 en weer vrijgelaten in april 2014. Na de aanslag van 24 mei 2014 en de arrestatie van Mehdi Nemmouche als de mogelijk dader contacteerde Henin de Franse inlichtingendiensten DGSI met de vraag of het mogelijk was of hij die Nemmouche in Syrië ontmoet had, mogelijk onder de naam Abou Omar. Een dag later worden de journalisten in Parijs geconfronteerd met foto’s en ook de opeisingsvideo die na de aanslag werd verspreid.

Zowel Henin als journalist Didier François verklaarden donderdag dat het moeilijk is om iemand op basis van een foto te identificeren. “De stem, de manier van spreken en de houding van een persoon zeggen veel meer”, aldus François. “Maar toen we de video zagen herkende ik hem formeel.”

Voorzitter Laurence Massart wees erop dat experts hebben verklaard dat de stem in de video vervormd werd. Toch houden beide mannen vol dat het wel degelijk om Nemmouche ging. “Vanwege zijn manier van spreken, de woorden die hij gebruikte”, aldus François. Hij wees er ook op dat Nemmouche in de rechtbank wel zwijgt, maar dat Abou Omar in Syrië veel met hen sprak.

Hoofd afhakken

“Nemmouche had een speelse kant, maar die kwam enkel naar boven tijdens zijn gewelddadige momenten”, zei Henin. “Hij haalde regelmatig ‘grappen’ uit met ons.”

“Zo was er het moment dat ik de cel deelde met een Deense gijzelaar. Toen kwam hij midden in de nacht samen met kompanen onze cel binnen en riep hij ‘Allebei tegen de muur!!’. Dan sleurden ze de Deen de gang in en hoorde ik gestommel en een gedempte stem. Even later kwamen ze mijn cel binnen en lieten ze me de Deen zien die op de grond lag. Ze zeiden ‘We hebben hem neergestoken, bij jou gaan we het hoofd afhakken’. Bleek dat ze de Deen met chloroform bedwelmd hadden om me in de waan te laten dat hij dood was. Dat zijn pure folterpraktijken. Ook mij bedwelmden ze vervolgens met chloroform om daarna lachend naar buiten te stappen.”

“Een andere keer kwamen ze met een sabel binnen, die ze ongetwijfeld buit gemaakt hadden bij de plundering van een winkel in de stad. En ze riepen ‘Op de knieën!!’ Daarna zeiden ze dat ze onze hoofden zouden afhakken en bleven ze gedurende minuten roepen om vervolgens opnieuw lachend weg te wandelen.

Versterkte handschoenen

Henin herinnerde zich ook dat Nemmouche op 11 september de cel binnenkwam en zei: “Jongens, vandaag is het 11 september. Dat is een feestdag, dus geen eten voor jullie.”

Bij het vertellen van zijn verhaal, bleef Henin opvallend rustig, gestructureerd, maar bij het verhaal over de handschoenen, kreeg hij het moeilijk: “Ik was net verhoord in de folterkamer door Abou Achmed. Die stelde me de vraag of ik voor de inlichtingendiensten werkte. Telkens ik negatief antwoordde, kreeg ik klappen van Abou Omar. Toen ik even later, met mijn kleren vol bloed, even op adem probeerde te komen, kwam Abou Omar binnen met handschoenen. Het waren versterkte handschoenen, zoals van motards. Het was erover aan het opscheppen en zei: ‘Kijk eens, deze heb ik speciaal voor jou gekocht, om jou te slaan.’”

Op een bepaald moment vertelde Henin ook over het “koosnaampje” dat Omar heeft voor de andere Franse gijzelaars die vandaag getuigt, Didier François. “Petit Didier”. Opvallend: op het moment dat hij erover vertelde, wees Henin naar Nemmouche. “Kijk, hij lacht, hij herinnert het zich”.

“Hij lachte met gehandicapten, met homoseksuelen, met pedofielen. Hij was geobsedeerd door pedofielen.”, aldus nog Henin.

Corrigeer

MEER NIEUWS