Iedereen steekt een tandje bij rond hét meest actuele thema

Scholen voor het klimaat: van 'Fata Climata' tot een heuse klimaatmars naar het gemeentehuis

Scholen voor het klimaat: van 'Fata Climata' tot een heuse klimaatmars naar het gemeentehuis

De Destelbergense scholen steken graag een tandje bij voor het klimaat. Van dikketruiendag tot een mars op het gemeentehuis Foto: if

Destelbergen - Dikketruiendag komt er opnieuw aan en dat is voor vele scholen dit jaar het sein om een tandje bij te steken in de activiteiten rond het klimaat, actueler kan het namelijk niet. In de Gemeentelijke Basisschool wordt de week rond het klimaat afgerond met een heuse 'klimaatmars' naar het gemeentehuis, bij Pius X nemen de leerlingen van de vijfde klassen vijf uitdagingen aan om er samen met de 'klimaatbende' een vijfsterrenschool van te maken. Ook De Parel in de Steenvoordestraat organiseert haar jaarlijkse dikketruiendag, en ook VBS Wonderwijs trekt naar de lokale beleidsmakers.

Milieu-educatie is al langer een van de paradepaardjes van vele scholen, maar dit jaar lijkt dat nog net iets meer te zijn. Het vijfde leerjaar van Basisschool Pius X op het Eenbeekeinde organiseert maandag 11 februari zijn  hoofdactiviteit. Met meerdere acties   wil men de opwarming van de aarde tegengaan. "Wij hopen hiermee kinderen en ouders bewust te maken van alle energievreters en moedigen hen aan om het nog beter te doen", klinkt het bij het schoolteam. "Na een brainstorm in de klas kwamen we tot vijf uitdagingen voor de school.  Zullen de kinderen hun steentje bijdragen en zal Pius X een 5-sterrenschool worden?  De kinderen van 5L gaan er alvast voor! 20 kinderen worden verwacht met een zelfgebreide trui, 50 kinderen met een versierde fiets, 100 kinderen met een klimaatbordje, 100 warme kledingstukken worden ingezameld voor het goede doel, en tenslotte lopen de kinderen zich warm tijdens de "warmathon." Of al die uitdagingen lukken, leest u hier volgende week.

De Gemeentelijke Basisschool maakt er meteen een klimaatweek van, met een overvol programma: maandag wordt een reusachtig ijsblok onthuld, dinsdag worden de kinderen verwacht met een zelfgepimpte dikke trui, en donderdag om 13.30 uur is er een heuse klimaatmars vanuit de school naar het gemeentehuis. Vrijdag wordt de groene week afgesloten met een project waarbij ouders op rollen kunnen fietsen en symbolisch zoveel mogelijk kilometers kunnen inzamelen. In de namiddag  is er een slotfuif, ook al met gepimpte trui.

VBS Wonderwijs zet op Dikketruiendag de verwarming een graadje lager, en zorgt voor bewegingstussendoortjes. Samen denken ze na over hoe ze de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Ook deze school vindt de weg naar de beleidsmakers, want zij trekken met de doos naar het gemeentebestuur in de namiddag. 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio