Klimaatmarsen in hele land, in Leuven alleen al ruim 10.000 betogers

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”

Foto: DJR - BELGA THIERRY ROGE

Voor de vijfde donderdag op rij werd er massaal gespijbeld voor het klimaat. Opnieuw doorkruisten duizenden leerlingen de straten om een daadkrachtig klimaatbeleid te eisen. Deze keer stond niet Brussel centraal in de betogingen, maar Leuven. Daar waren meer dan 10.000 betogers. In heel wat steden steunden ook politici de menigte, maar dat vindt onder anderen Theo Francken (N-VA) niet kunnen.

LEES OOK. Anuna De Wever: “Onze boodschap is bij sommige politici nog niet aangekomen”

Op Twitter uit Theo Francken (N-VA) zijn ongenoegen over de burgemeesters die vandaag hun ‘klimaatspijbelkinderen’ zullen toespreken en tegelijk ook op een verkiezingslijst staan. De voormalige staatssecretaris, intussen burgemeester van Lubbeek, vindt dat ongeoorloofd. “Schaam u. Diep”, zo schrijft hij op Twitter.

De klimaatspijbelaars organiseren voor de vijfde donderdag op rij klimaatmarsen. Het zwaartepunt ligt deze keer niet in Brussel, waar bij de vorige editie zo’n 12.500 jongeren verzamelden, maar wel in Leuven. Ook Anuna De Wever en Kyra Gantois, de boegbeelden van de zogenoemde bosbrossers, trokken daarheen.

In andere grootsteden vonden eveneens grote betogingen plaats. Een overzicht:

• LEUVEN

Op het Ladeuzeplein in Leuven telt de politie donderdagmiddag al minstens 10.000 betogers. Die menigte wordt wellicht nog aangevuld met zo’n 2.000 à 3.000 scholieren die onderweg zijn vanuit Heverlee. Alle secundaire scholen in Leuven steunen de betoging. De optocht is rond 13.30 uur in gang gezet.

De Leuvense politie meldt intussen op Twitter dat het parcours “vanwege de grote opkomst” is gewijzigd. De betogers trekken na de Grote Markt via de Bondgenotenlaan en de Koning Leopold I-straat terug naar het Ladeuzeplein. Initieel zouden de betogers na de Grote Markt de Tiensestraat inslaan om terug te keren naar het Ladeuzeplein.

Bij hun vertrek werden ze toegejuicht door een groep ouders en grootouders, die naar Leuven waren gekomen om de jongeren een hart onder de riem te steken. Meerdere jonge betogers zeiden vooraf dat het de eerste keer was dat ze op straat kwamen.

(lees verder onder de foto)

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Leuven Foto: AP

De betoging wordt getrokken door KlimaLeuven; zij willen alle Leuvense jongeren de kans geven hun stem te laten horen voor het klimaat. Naast massaal veel scholieren zijn er ook heel wat leerkrachten, studenten en 55-plussers van Okra aanwezig. Ook Anuna De Wever, boegbeeld van Youth for Climate, sprak er de menigte toe. De jongeren die voor het podium verzamelden, zongen onder meer het nummer ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene. In de optocht zijn veel jonge kinderen te zien. Er is ook een delegatie van Franstalige scholieren naar Leuven gekomen voor deze nieuwe editie.

Heibel tussen Leuvense politici

Rond 13 uur stond een toespraak gepland van het stadsbestuur op het Ladeuzeplein. Dat veroorzaakte enige ophef tussen lokale politici. N-VA’er Lorin Parys, die in de Leuvense oppositie zit, vindt het namelijk gek dat burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) op het podium zal staan bij het klimaatprotest. Volgens hem kan dat enkel als er ook een tegenstem aan het woord komt.

“We moeten niet polariseren rond klimaat, maar vooral samenwerken”, klonk het bij Ridouani. “Leerlingen en studenten komen hier op voor een belangrijk universeel thema. Daar kan je alleen maar blij en trots om zijn.” Volgens de burgemeester werkt Leuven zelf al jaren aan de problematiek.

Schepen Carl Devlies (CD&V) was ook aanwezig bij de start van de klimaatmars in Leuven. “De jeugd slaagt erin om het klimaatthema bovenaan op de agenda te zetten en ik vind dat erg belangrijk. Het engagement doet mij terugdenken aan mijn jonge jaren. Begin jaren 70 waren studenten en leerlingen ook zeer actief. Ik zie dat terugkomen en dat is positief.”

LEES OOK. Anuna De Wever over Schauvliege: “Niet leuk om haar zo verdrietig te zien”

Over het ontslag van partijgenoot Joke Schauvliege als Vlaams minister sprak Devlies zich niet uit. “Ik ben hier uit sympathie met de Leuvense scholieren en studenten. Wat in Brussel gebeurt, is een andere aangelegenheid waarover u anderen moet ondervragen”, zegt hij.

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Anuna en Kyra in Leuven Foto: Photo News

• KORTRIJK

Kortrijk was de eerste grootstad waar de klimaatbetoging snel veel volk op de baan bracht. Volgens een eerste telling van de lokale politie zouden bijna 1.000 mensen deelgenomen hebben aan de mars door het centrum, die van start ging vanop de Veemarkt. Om 9 uur verzamelden onder anderen de leerlingen van de scholengroepen Rhizo en het Guldensporencollege er. Ook heel wat kleuters kwamen met de hele klas opdagen, en zorgden voor extra veel kleur in de betoging.

Initiatiefnemers Amber Roelstraete en Dorian Berintan spraken er de menigte toe (zie video). Ze wezen de politici en vooral de bedrijven op hun plichten, maar benadrukten dat iedereen een steentje kan bijdragen aan een oplossing voor de klimaatproblemen.

Vijftien agenten werden ingezet om alles in goede banen te leiden. Rond halfelf werd de massa ontbonden en trokken de leerlingen en studenten weer naar de klas

• BRUSSEL

Dat Anuna De Wever en kompaan Kyra Gantois deze keer in Leuven en niet in Brussel betogen, weerhield andere klimaatspijbelaars er niet van naar de hoofdstad af te zakken. Volgens een eerste telling waren er zo’n 5.000 betogers aanwezig. Net als vorige week startte de mars om 10.30 uur aan Brussel-Noord, na een tocht door het hart van Brussel zal die eindigen aan het station Brussel-Zuid.

Er streek een mengelmoes van Brusselse, Vlaamse en Waalse scholieren en vooral studenten neer. “We kregen de vraag van een aantal studenten die klaar waren met de examens om ook te betogen”, zegt Laura Cools, studentenvertegenwoordiger binnen Youth for Climate. “In Leuven en in de andere centrumsteden wordt het vooral vanuit de middelbare scholen georganiseerd. Daarom sluiten we met de studenten aan bij deze lokale betoging.”

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Foto: BELGA

De afgelopen vier edities van Spijbelen voor het Klimaat vonden plaats in Brussel, maar zoals eerder aangekondigd wil Youth for Climate haar acties verspreiden over verschillende (Belgische) steden. Op donderdag 14 februari worden de klimaatjongeren wel opnieuw massaal in Brussel verwacht, want de studenten uit de hogescholen en universiteiten willen dan samen met de scholieren luid hun stem laten horen.

• ANTWERPEN

In Antwerpen verzamelden zo’n 600 jongeren op het Operaplein in Antwerpen om te betogen voor een beter klimaatbeleid. Ze zetten koers naar de Groenplaats en de massa werd voor vertrek toegesproken door enkele jongeren. “Wij willen niet dat ministers ontslag nemen! Wij willen dat ze maatregelen nemen. Wij zullen lawaai blijven maken tot er actie komt.”

De jongeren verklaarden ook dat ze zelf zeker inspanningen willen leveren voor het klimaat. “Veel jongeren willen hun steentje bijdragen”, zegt Warre Germis, een van de Antwerpse initiatiefnemers. “Ze willen gerust minder het vliegtuig nemen, maar de trein is duurder. Ze willen minder vlees eten, maar vegetarisch is duurder. Het is voor veel mensen gewoon niet haalbaar of betaalbaar momenteel. Bovendien, zelfs als we als individuen dat allemaal zouden doen, gaan we nog altijd niet onder de anderhalve graad opwarming uitkomen deze eeuw. Er is dus meer nodig en dat moet van het beleid komen.”

Op Antwerps niveau krijgen de jongeren alvast inspraak in het stedelijke klimaatplan, waarvoor ze donderdag ook hun dank uitten. “Maar wij gaan niet alles veranderen, wij willen vooral de bal aan het rollen krijgen en de regeringen een ‘sjot’ onder hun gat geven”, klonk het.

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Protest in Antwerpen Foto: Victoriano Moreno

• HASSELT

Ook in Limburg wordt betoogd voor het klimaat. Zo organiseert Youth for Climate Hasselt een klimaatmars in de provinciehoofdstad. Zo’n 600 jongeren verzamelden rond 14 uur op de Grote Markt, waarna ze door de binnenstad naar het Kolonel Dusartplein trekken. “In haast elke provinciehoofdstad wordt om aandacht voor het klimaat geroepen. Limburg zal hierbij niet achterlopen”, klinkt het. Onder meer de Daltonschool en ’t Schommelbootje kwamen in groep, met heel wat sympathiserende ouders opdagen. De optocht trekt door de stad richting Kolonel Dusartplein. De politie zal de jongeren tijdens de mars begeleiden.

• BERINGEN

Basisschool De Beerring in Beringen ging op pad met een 450-tal leerkrachten en leerlingen. De klassen van de lagere afdeling hebben elk tien beloften opgesteld, die ze aan burgemeester Thomas Vints (CD&V) en schepen van Milieu Tijs Lemmens (VOLUIT) willen overhandigen.

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Foto: Sven Dillen

• WALLONIË

Ook in enkele Waalse steden zijn donderdag ook jongeren op straat gekomen om actie te voeren voor het klimaat. In Herve ging het om zowat 500 jongeren, in Luik zowat 250 en in Bergen verschillende tientallen.

In Herve (provincie Luik) gaat het om zowat 500 leerlingen die van hun directie niet mochten meedoen aan de betoging van vorige week in Luik. Daaraan deden 15.000 jongeren mee. Deze week werden in Luik 250 jonge betogers geteld voor het stadhuis.

In Luik werd van de stad gevraagd om fietspaden in te richten en ‘zero waste’ te promoten. De jongeren gaven alvast zelf het voorbeeld en gingen zwerfvuil rapen. In de vooravond willen ze dat vuilnis deponeren voor het stadhuis. De scholieren plannen volgende donderdag een nieuwe betoging aan het station Guillemins.

Ook de studenten in Bergen wilden hun solidariteit betuigen met de acties die de voorbije weken in verschillende steden werden opgezet. “Er waren in Bergen al een paar acties van de studenten, maar voor zover ik weet is dit de eerste actie van de universiteitsstudenten”, zei Liza Wolwertz, die de betoging mee organiseerde. Voor volgende donderdag is ook in Bergen opnieuw een betoging gepland.

De leerlingen van het Collège Marie-Thérèse de Herve hebben dezelfde eisen als de jongeren in de rest van het land, maar ze richtten zich ook tegen de eigen school. Ze vinden namelijk dat de school het invoeren van concrete maatregelen voor een beter milieu afremt, zoals het afschaffen van de verpakking voor broodjes en wafels. Die maatregel is in andere scholen van Herve al van kracht. De scholieren willen daarrond actie blijven voeren.

• OOK IN NEDERLAND

Ook bij onze Noorderburen wordt er fel geprotesteerd tegen een laks klimaatbeleid. Op het Malieveld in het Nederlandse Den Haag zijn veel meer scholieren bijeengekomen voor het klimaatprotest dan verwacht. Niettemin is alles rustig verlopen. Er werd rekening gehouden met ongeveer 4.000 jongeren, maar volgens de politie waren er meer dan 10.000 jongeren. De organisatie heeft het over 15.000 demonstranten.

LEES OOK. Nederlandse wetenschappers scharen zich achter klimaatspijbelaars

Duizenden scholieren uit het hele land kwamen samen op het Malieveld om te demonstreren voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als “Geen gelul, uitstoot naar nul” en “Help het klimaat voordat de wereld vergaat”. De mars begon om 11 uur, en was rond 13 uur afgelopen. Volgens de politie verliep het protest rustig en waren er geen opstootjes.

De scholieren werden eerst toegesproken door de organisatie. “Nederland voert al jaren geen zak uit”, klonk het. “Daar moet vanaf vandaag verandering in komen. Nederland doet altijd alsof we heel duurzaam bezig zijn, maar dat is helemaal niet zo. We moeten stoppen met praten en starten met doen.”

In zijn reactie zei premier Mark Rutte dat Nederland al een koploper in Europa is. “Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering”, stelde Rutte. Volgens hem is de vraag vooral hoe je de “energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities?”.

Na de toespraak startte een protestmars door de Haagse binnenstad. De stoet trok veel bekijks. De demonstranten kregen applaus, werden toegezongen en konden rekenen op steun. Behalve veel scholieren was er ook veel politie op de been.

Ook de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS merkte grote drukte en heeft mensen op verschillende perrons ingezet om reizigers te begeleiden. Het was vooral druk vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam. In Groningen, helemaal in het noorden, werd donderdag ook actie gevoerd, volgens RTV Noord door “enkele honderden scholieren”.

Theo Francken uit kritiek op burgemeesters die klimaatspijbelaars steunen: “Schaam u diep”
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS