Nu ook derde verdachte van kluizenkraak in Antwerpen opgepakt

Nu ook derde verdachte van kluizenkraak in Antwerpen opgepakt

De tweede verdachte, Giorgi K., werd vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter.

Antwerpen -

Speurders van de federale politie van Antwerpen hebben donderdagmorgen een derde verdachte opgepakt wegens betrokkenheid bij de spectaculaire kluizenkraak in het filiaal van de BNP Paribas Fortisbank aan de Belgiëlei. De tweede verdachte, de 28-jarige Giorgi K. die gisteren werd gearresteerd, is vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter. Een voormalig werkneemster van het overvallen filiaal kaart ondertussen aan dat de beveiliging te wensen over liet.

De derde persoon die aangehouden is, is Kachaber M. Een man van 45. Kachaber M. is de vader van Koba M., die als eerste is opgepakt. Dat gebeurde maandag al. Koba M. zou het gereedschap hebben geleverd dat nodig was voor de kraak. De tweede verdachte Giorgi K. werd gisteren uit zijn bestelwagen geplukt door speurders van de federale gerechtelijke politie. Zij hebben sterke aanwijzingen dat de man in het appartement in de Nerviërsstraat is geweest. Bovendien hebben ze bewijzen gevonden dat de bende medische zuurstofflessen heeft aangekocht, om veilig door de tunnel te kunnen kruipen.

LEES OOK.Eerste verdachte aangehouden in zaak van bankroof: verraden door achtergelaten slijpschijf

Giorgi K., die gisteren werd opgepakt, ontkent bij de bankroof zelf betrokken geweest te zijn. Hij geeft wel toe dat hij voor een aantal bewoners van het appartement klusjes heeft gedaan, maar hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het feit dat een aantal van de bewoners van het appartement bezig waren met de voorbereiding van een bankroof. Hij werd vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter.

Verdacht voorwerp

Donderdagmiddag troffen de arbeiders die de tunnel van de kluizenkraak aan het dichtmaken zijn, trouwens een verdacht voorwerp aan tussen het puin en de zandzakjes. De politie en de brandweer kwamen snel ter plaatse en sloten meteen de hele omgeving af. “Gezien de uitzonderlijke omstandigheden namen we geen enkel risico”, aldus politiewoordvoerder Willem Migom. Iets na half één werd de straat er weer vrijgegeven.

Het bewuste voorwerp bleek ongevaarlijk, maar het kan wel van belang zijn voor het verdere onderzoek. Het labo van de FGP kwam ter plaatse om het voorwerp op te halen. De interventie van de politie en de brandweer zorgde lokaal voor heel wat verkeershinder, ook bij de bussen en trams van vervoersmaatschappij De Lijn.

“Naar binnengewandeld en kluisjes opengebroken”

Een vrouw die vier jaar geleden in het overvallen filiaal werkte, getuigt tegen VTM Nieuws dat de beveiliging te wensen overliet. Zo liep in de zomer van 2012 een man met een koevoet het kantoor binnen en brak – zonder dat iemand het doorhad – enkele kluizen open. “Het personeel gaat nooit met klanten mee binnen in de ruimte waar de kluisjes staan”, aldus de ex-medewerker. “Er hangen ook geen camera’s dus we weten niet wat daar gebeurt.”

De politie bevestigt het voorval. Na het incident werden er maatregelen genomen, maar het bleef een koud kunstje om binnen te geraken, benadrukt de getuige nog. “De kluizen bevinden zich in een ruimte met vier gangen, dus er moet aan de roof sowieso een bezoek zijn voorafgegaan. Al was het maar om te zien waar de tunnel moest uitkomen.”

Play

bekijk ook

Zo zagen de tunnels eruit die inbrekers gebruikten om Antwerpse bank te beroven

Klanten beroofde bank: “Mijn hart is gebroken”

Corrigeer

MEER NIEUWS