Man die ex-vriendin aanviel met zwavelzuur veroordeeld tot 20 jaar cel

Man die ex-vriendin aanviel met zwavelzuur veroordeeld tot 20 jaar cel
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Jean-Pierre W. (58) veroordeeld tot de maximumstraf van twintig jaar cel voor de moordpoging op zijn ex-vriendin Ragna S. (40). Hij had haar vorig jaar met zwavelzuur aangevallen op het Antwerpse Sint-Jansplein.

Het slachtoffer zat op 31 juli 2018 op de bus te wachten, toen haar ex op haar afstapte en zwavelzuur naar haar gooide. Ze hield in een reflex haar handtas omhoog, waardoor enkel de rechterkant van haar gezicht geraakt werd. Toen gooide de beklaagde nog een tweede keer met het zuur.

LEES OOK. Slachtoffer zuuraanval Sint-Jansplein in rechtbank: “Ik keek je met grote ogen aan, en toen gooide je opnieuw”

Ragna werd met helse pijnen naar het gespecialiseerde brandenwondencentrum van het Stuivenbergziekenhuis gebracht, waar ze over 41 procent van haar lichaam verbrand bleek te zijn. Haar borst en rug waren er het ergst aan toe. Ze werd twee weken in een kunstmatige coma gehouden.

Jean-Pierre W. was haar op dat moment al een jaar aan het stalken. “Zijn opgeblazen mannelijke ego kon het niet verkroppen dat ze een einde aan de relatie had gemaakt. Hij ging tot geweld, intimidatie, bedreigingen en vernederingen over”, stelde de rechtbank in het vonnis.

De vijftiger had de zuuraanval zorgvuldig gepland. Hij had in de weken voor de feiten informatie over zuuraanvallen opgezocht en had met het aangekochte zwavelzuur ook eerst geëxperimenteerd. De beklaagde had Ragna S. foto’s gestuurd van door zuur verminkte vrouwen en had haar een dag voor de feiten een sms gezonden met de boodschap: “Wat nu gaat gebeuren, ga je je de rest van je leven herinneren. Je zult nooit meer in de spiegel durven kijken.”

“De feiten getuigen van een rancuneuze, narcistische en gewelddadige ingesteldheid. Welbewust en met voorbedachten rade viel hij het slachtoffer aan met een zeer hoge concentratie zwavelzuur. Hij wilde haar laten lijden en verminken”, klonk het in het vonnis.

Op 20 februari 2015 deed er zich ook al een ernstige zuuraanval voor in Antwerpen. Marina Tijssen (55) uit Olen werd toen overgoten met zwavelzuur terwijl ze aan het werk was in de Delhaize op het Antwerpse Zuid. Bijna drie jaar en vijftig operaties later is ze weer aan het werk als poetsvrouw.

Corrigeer

MEER NIEUWS