Blauwe fabrieksloods ruimt plaats voor recreatie en gemeenschapsdiensten

Procedure tot onteigening van Focquet-site is ingezet

Procedure tot onteigening van Focquet-site is ingezet

De stad hoopt de iconische, blauwe loods te behouden als verwijzing naar het industrieel verleden. Foto: ddl

Vilvoorde -

De stad Vilvoorde is gestart met de procedure om de Focquet-site te onteigenen. De fabrieksgebouwen staan al jaren leeg, het stadsbestuur wil daar in kader van het stadsvernieuwingsproject Watersite gemeenschapsdiensten onderbrengen.

Focquet werd in 1892 opgericht in Brussel en legde zich aanvankelijk toe op de aankoop, herstelling, verkoop en verhuur van elektrische generatoren, stoommaterieel en gasmachines.

In 1898 werd een constructiefabriek voor locomotieven en elektrische machines neergepoot in de Havenlaan in Vilvoorde. De Focquet-site is - ook door de blauwe loods en omheining - een opvallend overblijfsel van het industrieel verleden van de Zennestad. Intussen is het bedrijf actief in alle sectoren die betrekking hebben op industrieel elektrisch materiaal, maar aan de Havenlaan ligt de activiteit sinds 2014 stil.

Het stadsbestuur van Vilvoorde ziet potentieel in de site in het kader van het stadsvernieuwingsproject Watersite. Gesprekken met de familie over een overname draaiden echter uit op een sisser, waarna de stad een onteigeningsprocedure opstartte.

Beroep aantekenen

“Wanneer de stad eigenaar wordt en de eerste werken kunnen plaatsvinden is koffiedik kijken”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “De eigenaar zal allicht beroep aantekenen tegen de onteigeningssom van 1,3 miljoen euro, het bedrag dat we na een schatting kregen.”

De stad wil op de oude industriezone een ambitieuze reconversie realiseren. “Het project Watersite moet een aangename mix creëren tussen wonen, werken en recreatie. Deze zone moet een corridor vormen tussen het centrum en het kanaal. Bovendien zal deze herontwikkeling een nieuwe dynamiek en een betere leefbaarheid brengen in de arbeiderswijk Broek.”

Een concrete invulling is er nog niet, maar dat de site een publieke functie zal krijgen, staat vast.

Recreatie

“Zo bekijken we de optie er gemeenschapsdiensten of recreatiemogelijkheden onder te brengen, ren sportzone, een plaats voor socio-culturele verenigingen of een school. We willen verdere verloedering tegengaan en een tijdelijke invulling voor de loods vinden.”

Ovam bekijkt intussen ook of de iconische, blauwe industrieloods van 125 meter lengte behouden kan blijven. “Dit gebouw staat symbool voor het industrieel tijdperk dat onze stad groot maakte. Zo hopen we de loods, mits sanerings- en herstelwerken, te behouden.”

Gedurende het openbaar onderzoek tot en met 6 maart, kunnen eventuele opmerkingen en bezwaren per aangetekende brief worden overgemaakt aan de Stad Vilvoorde.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio