Gigantische muurschildering ter ere van verongelukte brandweerman: “Olifanten verwijzen naar teamgeest en blijvende herinnering”

Gigantische muurschildering ter ere van verongelukte brandweerman: “Olifanten verwijzen naar teamgeest en blijvende herinnering”

Volgens ontwerper Smates kan iedereen zijn eigen verhaal ontdekken in het kunstwerk. Foto: mvl

Asse -

Kunstenaar Bart ‘Smates’ Smeets werkte de afgelopen weken aan een imposante muurschildering aan de brugpijler ter hoogte van de Pontbeeklaan. Het werk is een eerbetoon de brandweerman die daar in 2007 om het leven kwam bij een zwaar verkeersongeval.

Wie de afgelopen weken via de Pontbeeklaan onder de brug van de Brusselse ring gereden is, zal zeker graffitikunstenaar Bart ‘Smates’ Smeets aan het werk gezien hebben. In opdracht van de gemeente Asse schilderde hij een imposante muurschildering op de brugpijler. De locatie werd niet toevallig gekozen.

In 2007 gebeurde ter hoogte van de brug een zwaar ongeluk met brandweerwagen van de brandweerpost Asse. De brandweerlui waren op weg naar een interventie toen het noodlot toesloeg. Bij het ongeval kwam brandweerman François De Ridder om het leven.

“Als herinnering aan het slachtoffer hangt er sindsdien een herdenkingsplaatje aan de muur”, zegt Koen Van Elsen (CD&V), burgemeester van Asse. “Jammer genoeg wordt de omgeving ontsierd door graffiti. Het is een desolate locatie. Daarom ontstond het idee om op die plek een muurschilderij te maken als serene nagedachtenis aan François.”

Weduwe en collega’s

De jeugddienst liet in het verleden al een mooie graffititekening aanbrengen aan 't Jass en begeleidde dit project. Samen met de weduwe van François en de brandweercollega's die in de bewuste wagen zaten, werd een ontwerp gekozen.

“Kunstenaar Bart ‘Smates’ Smeets heeft een verleden in Asse en is bekend als graffitikunstenaar”, luidt het. “Hij liet ons enkele ontwerpen op papier zien, waaruit de werkgroep een keuze maakte. Nadien was het wachten op de toelating van het Gewest om aan het werk te beginnen. Het werd een imposant werk. Ik denk dat het meer dan zestig vierkante meter groot is.”

De afgelopen weken tekende Bart ‘Smates’ Smeets vanop een hoogtewerker het werk uit. Na een drietal weken is het werk klaar en werd ook het ontwerp duidelijk.

“Iedereen kan zijn eigen verhaal geven aan de muurschildering”, zegt hij. “De keuze om enkele olifanten af te beelden, gebeurde wel bewust. Olifanten zijn namelijk kuddedieren die nooit vergeten. Ze verwijzen naar de brandweermannen die ook altijd als team werken. Dagelijks denken ze bij de brandweer nog aan het pijnlijke ongeval en het verlies van een van hun collega's.”

Burgemeester Van Elsen is net als de werkgroep heel erg tevreden met het ontwerp. “Het mag gezien worden”, zegt hij. “Het maakt van de plaats van het ongeval een serene herdenkingsplek en tegelijk straalt het beeld hoop en positivisme uit. Hopelijk blijft deze locatie gespaard van wilde graffiti.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio