Zes weken geleden kritiek na metershoge val van dak, nu mag Kyano (13) weer naar school

Kyano ging gisteren voor het eerst terug naar school. Met zijn klasgenoten gingen ze naar de film.

Brugge -

De jongen die meer dan acht meter naar beneden door een dak van een verlaten gebouw viel, is aan een wonderbaarlijk herstel bezig. Zes weken geleden was Kyano Verbrugghe (13) nog kritiek. Gisteren ging hij voor het eerst terug naar school. “Ik heb geluk”, zegt hij.

Zes weken nadat hij meer dan acht meter naar beneden viel, ging Kyano Verbrugghe (13) gisterenmorgen voor het eerst weer naar school. De jongen uit Brugge herstelt wonderwel en voelt zich alweer helemaal de oude. “Ik moet van de dokter wel nog rustig blijven. Het is niet omdat ik geen pijn meer voel dat ik helemaal genezen ben”, zegt Kyano. “Maar ik ben dolblij dat ik terug naar school kan. Ik had het echt gehad met dat binnen blijven.”

Met klasgenoten naar cinema

Een intensieve eerste schooldag werd het echter niet. Kyano ging samen met zijn klasgenoten van het tweede middelbaar van Ter Groene Poorte naar de cinema. Daar kregen ze uitleg van een politieman over de gevaren van het internet en bekeken ze een film die over hetzelfde thema ging. “Maar het was vooral heel leuk om iedereen terug te zien”, zegt Kyano. “En ik heb het gevoel dat zij ook wel blij waren dat ik terug was.”

Want daar zag het even niet naar uit. Eind december liep de tiener twaalf breuken, een verbrijzelde pols, een gescheurde milt en een hersenbloeding op. Hij viel toen van meer dan acht meter hoog door een dak van een loods langs de Pathoekeweg in Brugge. Hij was daar samen met een kameraad het verlaten gebouw gaan bezoeken. “Dat is een passie van mij: het fotograferen van leegstaande gebouwen. Maar ik ga mijn hobby niet opgeven door wat er gebeurd is. Alleen zal ik nu echt wel meer op mijn hoede zijn. Mijn ouders mogen gerust zijn: ik zal tien keer voorzichtiger zijn.”

Geen herinneringen

Dat was hij zes weken geleden inderdaad niet. Kyano was toen op het dak van het gebouw geklommen toen hij naar beneden viel. Maar daar herinnert hij zich zelf nog maar bitter weinig van. “Ik weet nog dat mijn rechtervoet plots wegzakte”, zegt hij. “Maar van daarna herinner ik me niets meer. Ik heb me na de val eigenlijk nooit iets herinnerd van wat er daar nu precies gebeurd is. Ik weet alleen dat ik een heel goeie engelbewaarder gehad moet hebben. Volgens de dokters overleeft maar één iemand op tien zo’n val.”

Diezelfde dokters hebben beslist dat Kyano de eerste maand slechts halve dagen naar school mag gaan. “Vooral omdat mijn milt nog gescheurd is. Dat herstel zou nog een jaar kunnen duren”, zegt Kyano. “Maar de directie is heel begripvol. Ik hoop dan ook dat ik dit jaar nog gewoon zal kunnen slagen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio