Twintig bejaarden in rusthuis besmet met norovirus: “Kleine epidemie”

Twintig bejaarden in rusthuis besmet met norovirus: “Kleine epidemie”

Foto: *

Diksmuide -

In rusthuis Yzerheem raakten twintig bejaarden besmet met het norovirus. Het gaat om een kleine epidemie, maar de situatie lijkt inmiddels onder controle.

“Op de gelijkvloerse verdieping is niemand ziek. Op de eerste verdieping zijn vijf bejaarden getroffen en op de tweede verdieping liggen vijftien bewoners ziek in bed”, zegt Jan Van Acker (Idee Diksmuide), huisarts en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, het vroegere OCMW.

De rusthuisdirectie en het personeel hebben onmiddellijk maatregelen genomen om de verspreiding van het norovirus in te dijken. Het virus is heel besmettelijk. Vandaar dat iedereen bij het binnenkomen en het verlaten van het rusthuis de handen moet ontsmetten.

Maag- en darmproblemen

Het norovirus veroorzaakt heel wat maag- en darmproblemen. “De gevolgen laten zich raden: braken, diarree en lichte koorts zijn de meest voorkomende problemen”, zegt Van Acker.

Bij gezonde mensen verdwijnen de ziekteverschijnselen al na twee tot drie dagen. “Onze vaak hoogbejaarde rusthuisbewoners hebben heel wat minder weerstand en zijn veelal verzwakt”, luidt het. “Zij zullen snel vijf tot zeven dagen ziek zijn.”

Het gaat volgens de huisarts-politicus om een kleine epidemie, “maar eigenlijk is er niets ernstigs om ons zorgen over te maken”, luidt het.

Het personeel van het rusthuis zorgt er nu voor dat de verspreiding van het norovirus stopt, zodat niet nog meer mensen ziek worden.

De verspreiding gebeurt meestal via de handen, na een toiletbezoek of het aanraken van een deurklink. “Tegen het norovirus bestaat niet echt een geneesmiddel”, aldus nog Jan Van Acker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees