Vlaming knipt (voorzichtig) de distributiekabel door: ook aantal gezinnen met tv-abonnement voor het eerst gedaald

Voor het eerst is het aantal gezinnen dat betaalt voor een tv-abonnement gedaald in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het BIPT. Veel kijkers schakelen over op diensten als Netflix en Youtube. “En er zijn nog veel meer occasionele tv-kijkers die eigenlijk geen nood meer hebben aan zo’n duur tv-abonnement. Je kan snel een paar tientallen euro’s besparen”, zegt Test-Aankoop.

tom le bacq

Met z’n allen live naar een tv-programma zitten kijken in de huiskamer: het is ouderwets aan het worden. En via de laptop Netflix of Youtube streamen is helemaal niet alleen meer voor tieners en techneuten. Uit cijfers van de Digimeter 2018 van het onderzoeksinstituut Imec blijkt dat drie op tien Vlaamse gezinnen al geregeld naar Netflix kijkt in plaats van naar de klassieke tv-zenders. Voor het eerst kijkt ook minder dan de helft van de Vlamingen dagelijks nog live naar tv.

Die trend zie je ook in het aantal betaalde tv-abonnementen. Dat is in 2017 gedaald. “Het is de eerste keer dat we een daling zien”, zegt Jimmy Smedts van de telecomwaakhond BIPT. “Maar ze is nog zeer bescheiden. De grote kentering richting cord cutting is zeker nog niet ­ingezet.”

Cord cutting, dat is je tv-abonnement opzeggen en alleen nog kijken naar Netflix, VRT Nu, Stievie, Youtube en konsoorten.

“Dat gebeurt voorlopig weinig, omdat veel mensen het comfort niet willen missen dat een klassiek zenderschema en een decoder bieden”, zegt Isabelle Geeraerts van Telenet.

Nochtans kan het geen kwaad om te overwegen of je écht wel nog zo’n tv-abonnement nodig hebt, zegt Kristof Van Ostaede van consumentenorganisatie Test-Aankoop. “Heel veel occasionele tv-kijkers kunnen eigenlijk zonder”, zegt hij. “Je kan er makkelijk een paar tientallen euro’s per maand mee besparen.”

De meeste mensen hebben hun tv-abonnement in een bundel met telefoon en internet. “Een basispakket kost bij Telenet 70,52 euro”, zegt Van Ostaede. Daarin zit dan ook je kabeltelevisie en de huur van je Digicorder.

Als je een apart abonnement wil, kost tv al snel 25 euro per maand (25,85 euro bij TV Vlaanderen, 27,10 euro bij Telenet).

Maar hoeveel win je dan als je dat buitengooit? Want Netflix kost natuurlijk ook geld: minstens 7,99 euro per maand. Amazon Prime kost 49 euro per jaar.

“En je hebt een internetverbinding nodig die bij voorkeur geen datalimiet heeft”, zegt Jimmy Smedts van het BIPT. “Bij Proximus heb je dat voor 49,99 euro per maand. Bij Scarlet heb je een optie Internet Only waarbij je voor 35 euro per maand onbeperkte data hebt. We verwachten dat die abonnementen een nog belangrijkere rol gaan spelen: Orange zal het binnenkort ook aanbieden. Dan verwachten we een nog sterkere daling van het aantal betaalde tv-abonnementen.”

Video

Keuze van de redactie