Rattenparochie viert 900-jarig bestaan in romantische stijl met grote hertrouwpartij

Rattenparochie viert 900-jarig bestaan in romantische stijl met grote hertrouwpartij

De organiserende, tijdelijke vereniging 900 Jaar Bovekerke verzamelt mensen uit verschillende lokale verenigingen. Foto: krv

Koekelare -

Koppels uit Bovekerke die de mooiste dag van hun leven nog eens willen overdoen, kunnen maar beter zaterdag 31 maart in hun agenda aanstippen. Dan viert de zogenaamde rattenparochie haar 900ste verjaardag met een grote hertrouwpartij.

In 1119 verscheen de dorpsnaam Bovekerke voor het eerst in oude documenten. “Om de geschiedenis van het dorp beter te begrijpen, komen drie historici een korte toelichting geven over het ontstaan van Bovekerke”, zegt archeoloog Marc Dewilde. Die lezing van Jan Van Acker, Gerben Verbrugghe en Anton Ervinck vindt plaats op vrijdag 29 maart om 19 uur. “Ervinck zal ook uit de doeken doen waarom Bovekerke de naam van rattenparochie kreeg.”

Zaterdag 30 maart krijgt een meer feestelijk tintje. “Zo'n jubileumjaar is dé gelegenheid om samen te feesten, en daarbij leggen we de klemtoon op ontmoeting en gezelligheid”, zegt Gerdi Staelens.

Speciale dassen

Staelens heeft als lid van de Spaenhiers, samen met mensen van de Ouderkring Bovekerke, Bovekerke Kermesse, Mouscou Leeft, Bovekerke Beeft, Femma én KVLV Bovekerke een tijdelijke vereniging opgericht met de naam 900 Jaar Bovekerke. Die neem de organisatie van het feestweekend op zich.

“We organiseren een trouwpartij, maar eigenlijk wordt het een hertrouwfeest”, zegt Staelens; “Alle Bovekerkse koppels kunnen in handen van burgemeester Patrick Lansens (SP.A) hun trouwbeloftes hernieuwen en hun familie mee uitnodigen op het feest. Voor die gelegenheid worden speciale trouwboekjes gemaakt.”

De organisatie liet ook speciale dassen maken voor de mannen, en dames wordt gevraagd om indien mogelijk hun origineel trouwkleed aan te trekken.

Extra centen

De hertrouwpartij vindt zaterdag 30 maart plaats in d’Oude Schoole, om 18 uur. Twee uur later wordt de trouwmaaltijd geserveerd in een grote, verwarmde tent op het Pieter Arnoutplein naast de kerk, gevolgd door een stevige danspartij.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk. De gemeente Koekelare, Winking Software en Rudy Willaert zorgen voor extra centen om het feest te betalen.

Westvlams Gemiengeld Vintekoor

Diezelfde zaterdag én zondag 31 maart is er telkens om 13.30 uur een wandel- en fietstocht onder begeleiding van Marc Dewilde en Gerdi Staelens.

Op zondagnamiddag bakken de vrouwen van Femma en KVLV Bovekerke pannenkoeken.

De initiatiefnemers sluiten het feestweekend af met een optreden van het Westvlams Gemiengeld Vintekoor, op zondag 31 maart om 18.30 uur in de feesttent.

www.900jaarbovekerke.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio