Handige website mixt droge data over mobiliteit tot schat van informatie

De website maakt meteen duidelijk waar er nog Villo-fietsen beschikbaar zijn. Foto: amg

Brussel -

Een website waar droge data van Brussel tot leven wordt gebracht op een interactieve kaart en een real-time dashboard. Dat is manyways.be. Bezoekers kunnen er onder andere het aantallen wagens op de ring, de treinen en de luchtkwaliteit controleren.

De website manyways.be haalt droge data op en presenteert die op een interactieve kaart en een real-time dashboard. Het dashboard brengt data samen die nooit op een dergelijke manier gecombineerd werden en bevat een overzichtelijke kaart waarop gegevens over fietstellingen, Villo-deelfietsen, ondergrondse parkeergarages, tunnels en verkeersdrukte zichtbaar gemaakt worden.

Een klik op een symbool op de kaart zorgt ervoor dat meer gedetailleerde informatie getoond wordt voor dit punt. Mobiele gebruikers zien ook hun locatie op de kaart en kunnen zo makkelijk op zoek naar de dichtstbijzijnde beschikbare deelfiets of parkeergarage.

Per vervoermiddel

Daarnaast bevat Manyways.be een uitgebreid dashboard dat ingedeeld is volgens vervoermiddel. Je kunt er de luchtkwaliteit vergelijken met die van andere dagen, maar ook zien of het aantal voertuigen op de Brusselse ring een invloed heeft op de luchtvervuiling. Een grafiek toont niet enkel het aantal fietsers dat vandaag per uur geteld werd, maar ook of de regen een impact heeft op het fietsgebruik.

en andere visualisatie maakt het mogelijk om na te gaan of het echt klopt dat Villo-stations bovenop een helling altijd minder fietsen beschikbaar hebben.

Vertragingen

Treinreizigers kunnen zien hoeveel procent van de treinen momenteel met vertraging vertrekt vanuit Brussel, en hoe zich dat verhoudt tot het gemiddelde. Manyways.be toont ook hoeveel treinen er momenteel in Brussel rijden en hoeveel de totale vertraging momenteel bedraagt.

Voor de auto is het mogelijk in één oogopslag na te gaan hoeveel voertuigen er momenteel op de Brusselse ring rijden en wat het effect ervan is op de gemiddelde snelheid, per segment van de ring. Daarnaast wordt aangeduid wat de vertraging is op de ring, en hoe die evolueert doorheen de dag.

Een andere grafiek geeft aan hoeveel wagens er Brussel binnenrijden per uur, en hoeveel er Brussel verlaten. Manyways.be bevat tevens alle carpoolritten die vandaag van en naar Brussel aangeboden worden.

Opoen data

“Iedereen heeft de mond vol over open data, maar met dit dashboard slagen we erin dit voor het eerst overzichtelijk en visueel weer te geven. Zo worden burgers geïnformeerd en kunnen experts tendensen onderzoeken zoals het verband tussen luchtkwaliteit en autoverkeer”, vertelt Pascal Smet (SP.A) minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Op dit ogenblik is het manyways.be dashboard enkel beschikbaar voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, later volgen de Haven van Antwerpen en Brussels Airport.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio