Opvangcentra bieden geen oplossing voor stervende zwaan

Opvangcentra bieden geen oplossing voor stervende zwaan

De stervende zwaan vertoonde geen uitwendige verwondingen. Foto: jdw

Weerde / Zemst -

Joggers die donderdagnamiddag op de Zennedijk liepen vonden in de buurt van de Weerdse molen een zieltogende witte zwaan. Hulp kon niet meer baten, de mannetjeszwaan stierf een kwartier later.

Buurtbewoner Jacky haalde het zwalpende dier van de weg en legde het op een veiliger plekje naast zijn haag, waar het kort daarna stierf. Het is hem een raadsel hoe het dier zo plotseling de dood vond.

“Ik heb ze even voordien nog met vijf samen gezien en er was niets aan de hand. Het mannetje stelde zich vaak beschermend op voor de andere vier als er fietsers of joggers passeerden. Hij spreidde dan zijn vleugels en strekte zijn nek. Ik vermoed dat hij een harde klap op zijn kop gekregen heeft maar van wat is niet duidelijk. Het dier vertoont geen uitwendige blessures.”

Zennewater

“Het koppeltje wilde zwanen verblijft hier al een viertal jaren en maakt ook een nest in de kromming van de Zenne. Ik denk dat ze via de Zenne ook de Weerdse vijver naast de E19 opzoeken. Sinds de kwaliteit van het Zennewater erop vooruit gaat, verblijven hier veel watervogels. Ze behoren een beetje bij het landschap en zijn helemaal niet schuw. "

De joggers telefoneerden naar Dierenopvangcentrum Zemst om het voorval te melden maar werden doorgestuurd naar het Vogelopvangcentrum van Malderen.

Doorverwezen

“Ons centrum in Zemst heeft geen vergunning om vogels op te vangen en dus hebben we doorverwezen naar Malderen”, zegt centrumverantwoordelijke Ferry Heikoop. “Dat is de gangbare procedure.”

Het contact in Malderen leverde ook niets op. In het centrum was maar één persoon aanwezig . Die stelde voor om de stervende zwaan eventueel zelf naar het centrum te brengen. Dat bleek niet meer nodig want het dier gaf de geest. Het kadaver is inmiddels door de gemeente opgehaald.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio